Utolsó hozzászólások

  • City Mouse: index.hu/belfold/2017/01/19/titokban_temettek_el_az_egykor_rettegett_elso_titkart_szegeden/ (2017.01.19. 11:07) Zadorov története
  • ZöPö_: @WLaci: bocs, nem válaszoltam neked. Tegnap kicsit(?) zaklatott voltam, a f*szbúkon is ment ez a c... (2016.05.18. 20:59) Puncsfagyi mellszőrrel
  • Petya7210: @ZöPö_: El fogadom. De ne mond már meg azt is, hogy hogy beszéljek, meg milyen az igényszintem. XD... (2016.05.18. 16:24) Puncsfagyi mellszőrrel
  • ZöPö_: @Petya7210: még egyszer: az egész hely rendetlen, szutykos. Lehet, hogy ez a te igényszinteden nem... (2016.05.18. 13:56) Puncsfagyi mellszőrrel
  • ZöPö_: Légy szíves, moderáld magad! Ha nem megy, én teszem még. Olvasási nehézségei d vannak? Ki mondta, ... (2016.05.18. 13:53) Puncsfagyi mellszőrrel
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2017.12.22. 23:00 ZöPö

Globemaster szelfi

   Ígérem, nem foglak hangzatos nevekkel, kódokkal vagy műszaki adatokkal untatni. Ha mégis igényelnéd, kattints bátran a linkeken! :-) 

   Az úgy volt, hogy tegnap az LKK jóvoltából eljuthattam a Pápai Bázisrepülőtérre (itt is, még egyszer: köszönöm!). A lelkiállapotomat valahogy úgy képzeld el, mint dr. Grantét a Jurassic Parkbéli első vizitje elején. Tudja, hogy valami hatalmasat fog látni, de amikor odaér és meglátja, maga sem hiszi el, hogy tényleg mekkora. A továbbiakban, bármily nehéz is lesz, igyekszem mellőzni az óriási, eszméletlen, bazi nagy, hombár és hasonló szakszavakat is. :-) Ott van először is a hangár. Jó, láttál már nagy épületet, de itt nincsenek szintek, ez belül üres! Az a valami, aminek ezt szánták, helyenként öt emeletnyi magas. És ennek van egy ajtaja, na jó, kapuja, amit ki-be nyitogatnak-csukogatnak, amikor azt a valamit beviszik vagy kihozzák.

1_00001.jpg

   Az oldalablakon át látszik is, hogy az a valami éppen bent van. Ott a farka. A függőleges vezérsík.

 Megáll velünk a busz az épület mellett, kiszállunk, belépünk az épületbe és akkor egyszerre csak elénk tárul EZ:

2_00001.jpg

190 centi magas vagyok és nem, nem guggoltam le a fenti kép elkészítése kedvéért. Ez bizony ekkora. Simán rohangálhatnék a hajtóművek alatt, nem verném be a fejem. Most már nem dr. Alan Grant vagyok, hanem Jónás a Cet előtt. Mert ez bizony be fog engem kebelezni, máris.

3_00001.jpg

   Nem tudom, hallani-e a bálna szívverését, ha melletted úszik el. A Globemasterét igen. Olyan gépcsarnok-hangja van. Amíg a gyomrában vagy, ha nem is zavaróan, de folyamatosan hallod. Ez a szerkezet él. És mivel azt ígértem, hogy nem lesznek sem műszaki adatok, sem válogatott jelzők a méretekre, csak egy példát hozok. Orville Wright 1903. december 17-i világelső repülése a repülőszerkezettel, a megtett távolsággal és az elért magassággal, mindenestül elfért volna ebben a raktérben. És ez a raktér elemelkedik a földtől és repül.

4_00001.jpg

   A belső lépcsőn úgy egy emelet magasságba kapaszkodva jutunk a pilótafülkébe. Avionika minden mennyiségben. Azon a repülő szerkezeten, amivel Louis Blériot 1909. július 25-én átrepülte a La Manche csatornát, egyetlen műszer volt. Nem titok, az olajhőmérsékletet mérte. Minden másra elegek voltak a pilóta érzékszervei.

5_00001.jpg

   Ez pedig kérem az impertinencia netovábbja. Szerzőnk, akit szolgálati ideje alatt honvédból is lefokoztak volna, ha lehet, és a B kategóriás jogosítványt is csak második nekifutásra volt képes megszerezni, beleült a kapitányi székbe. Szerencsére - mint az az előző képen is látható - a látogatásom alatt a glass cockpit egyik kijelzőjén folyamatosan világított a NO TAXI felirat, ezt tudomásul véve, hazafelé is busszal utaztam.

Szólj hozzá!

Címkék: fotó gépház utazás ferihegy katonaság repülőgép járművek


2017.11.04. 17:00 ZöPö

Protiwinsky nyomában, III.

csopak1.jpg

A csopaki csonkatorony, a háttérben Tihany

csopak2.jpg

Protiwinsky nyomában, I.
Protiwinsky nyomában, II.

 

Szólj hozzá!

Címkék: fotó balaton


2017.10.15. 22:00 ZöPö

Agymenők baki

Tudjátok, vannak azok a gyűjtemények, amelyek a kedvenc filmjeink kisebb-nagyobb hibáit sorolják fel. A birodalmi rohamosztagos lefejeli az ajtófélfát a Halálcsillagon, Jack Dawson egy olyan horgásztóról mesél Rose-nak, ami, lévén mesterséges, a Titanic idején még nem is létezett, a repülő hajtóművének felszálláskor kinyílik a sugárfordítója, vagy a halálhörgés-siralom-mindmeghalunk, a gép meg nyugodtan repül enyhén emelkedve, na ilyenek. Szóval, a napokban egy facebookos csevelyből szörnyű felismerésem támadt: HIBA VAN AZ AGYMENŐKBEN!!! :-) Nagy Gábor empirikusan, Balázs Viktor tudományosan megerősítette: Penny piros kabrió Golfjában soha nem világíthat a motorellenőrzés lámpa, mert az 1980-as Golfokban, mivel még nem volt számítógépes motorellenőrzésük, ilyen jelzőfény nem volt. Nosza, szépen megfogalmaztam és beküldtem az IMDb-nek, rövid gondolkodás után ki is tették. Tessék, valamivel hozzájárultam az egyetemes filmesbaki-történethez. :-) Gábor, Viktor: köszönöm, fiúk!

vwcabrio.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: film internet joke nyolcvanas évek járművek


2017.03.20. 15:30 ZöPö

Sturm und Drang

Merthogy nem végzett mindenki klasszika-filológia szakon (én sem, piha!), mielőtt egyetlen szót is ejtenénk az M3 autópálya főváros alatti szakaszán szerzett irodalmi élményeimről, öntsünk tiszta vizet a pohárba és tisztázzuk, mi is az a Sturm und Drang. A Wikipédia idevágó cikkelyét idézem a Nyájas Olvasó engedelmével, némileg rövidítve:

Sturm und Drang – németül „vihar és vágy”*: a német irodalmi felvilágosodás jelentős szakaszának, egy elsősorban az 1770-es években fellépő szellemi mozgalmának az elnevezése (...) a kor­szakot „zseni-korszaknak” (Geniezeit, Genieperiode) is nevezik.
Vezéralakjai, a filozófus J. G. Herder és a költő J. W. Goethe (...) az irányzat egyik meghatározó szereplője Friedrich Schiller. Képviselői szembefordultak a francia klasszicizmus és a korai felvilágosodás irodalmának racionalista kánonjával, de általában a merev racionalizmussal és a felvilágosodás laposnak tartott emberképével is – ugyanakkor csatlakoztak a felvilágosodás szentimentális és preromantikus mellékáramlatához, amennyiben élesen bírálták a „természetellenes” társadalmi rendet és annak rendi korlátait, merev konvencióit és életidegen morálját. Nyilvánvalóan hatott rájuk Jean-Jacques Rousseau kultúrkritikája és Edward Young zsenielmélete, de a pietista vallásos hagyomány is.
A mozgalom eszmei vezérmotívumai az önmegismerés, az egyénnek mint testi-lelki egésznek a szabadsága, az érzelmek és az érzékek, az ösztönök és a spontaneitás fölszabadítása voltak. A természet megismerése és a természetközeliség minden élőnek és minden alkotásnak a forrása; az individuum természet adta képességeinek legmagasabb fölfokozása pedig a zsenialitás. Az alkotó művész mint eredeti géniusz (Originalgenie) egyszeri és összehasonlíthatatlan jelenség; az egyes népek, nyelvek és kultúrák belső lényegét pedig a hasonló jellegű ősi és népi költészetben megnyilvánuló néplélek hordozza. A mozgalom nagy hatást gyakorolt a későbbi német klasszicizmusra és még inkább romantikára, nemcsak az irodalomban, de a filozófiában is.

* a szerző megjegyzése: a „vihar és vágy” bár kétségtelenül pontos fordítása a német szavaknak, megkockáztatom, hogy a „felhőszakadás és baszdüh” plasztikusabb értelmezése lehetne a fogalomnak, minő szerencsére engem erről senki nem kérdezett meg soha.

 Hajtat tehát a Csekélyértelmű a kies Gödöllői-dombság irányába (trallala, trallala, pritty-pretty-prütty), majd nem sokkal az M0 gyűrűt elhagyva, tehát még közvetlen a főváros szellemi bűvkörében az alábbi tábla robban a retinájába:

 sturm.jpg

Két hete még némi náci szimbolika kísérte az üzenetet, melyet a közút kezelője láthatóan papírok fehér íveinek a sérelmezett területre való applikálásával igyekezett eltüntetni, az okkult ornamentika maradhatott. Az eredeti közlést tevő illető, mintegy kompromisszumként a verbális üzenetet újrafestette: STURM UND DRANG.

Annyira, de annyira szeretném tudni: vajh' valóban a XVIII. századi német irodalom nagy tisztelője lakik valahol szerényen a Sikátorpuszta és a Kukukkhegy közötti szelíd lankákon?

Az alábbi párbeszéd pusztán az írói képzelet játéka. Soha, sehol nem történt meg és a jövőben sem fog.

- Kellene valami jó szlogen! Amitől a migráncs is becsokizik azonnal.
- Ja! Mondjuk legyen benne, hogy Sturm. Tudod, Sturmabteilung, Sturmbannführer, ilyenek.
- Várj, beírom a gugliba... Itt is van: Sturm und Drang. Ez jó. Erőt sugároz. Lehet vele drasztikulálni.
- És mit jelent?
- Franc se tudja. Itt van, Gőte meg Siller... Németek, ez jó. Árja faj.
- Az kevés! Nézd meg azért, kik voltak ezek.
- Már írom is a keresőbe... Hoppá, megvan! „Nahát ha sillert csinálsz, azt meg is issza Gőte.”
- És ezt ki mondta?
- Valami Nyilas Misi.
- Nyilas? Öcsém, ez kell nekünk! Sturm und Drang! Sturm und Drang!

Még egyszer: a történet szereplői kitaláltak, mindennemű vélt vagy valós hasonlóság a valósággal pusztán a véletlen műve.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom joke história vazze!


2017.03.18. 16:30 Haas és Czicvarek

Nyúlhús

A heti halálhörgéses NÉBIH-sztori, röviden, a feltételes módokra tessenek figyelni, nehogy kiderüljön, hogy nem is úgy volt, aztán a szegény zugblogger meg mehet a sittre, ugye:

Ráment a nyúlhússal foglalkozó üzletek ellenőrzésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely pénteken arról adott ki közleményt, hogy három olyan boltot ellenőrzött, ahol legálisan árulnak nyulat, továbbá egy olyan üzemben is jártak a hatóság emberei, ahol úgy árultak nyúlhúst, hogy egyáltalán nem lett volna szabad. 
A Vásárcsarnokban három, nyulat árusító üzletben összesen 60 kiló húst foglaltak le, mert az árusok nem tudták igazolni, hogy honnan származik a termék, és az sem volt egyértelmű, hogy az előírásoknak megfelelő járművekkel szállították a boltokba. A Nébih ellenőrei mindezért több százezer forint bírságot is kiszabtak.
A HavariaPress szerint viszont úgy tudja, hogy egy gyógyszeripari alapanyaggyártó cég adta el egy veszélyes hulladékokat megsemmisítő cégnek az állatkísérleteik során elhalt nyulakat. Ők viszont továbbadták egy dél-pesti vágóhídnak ezeket a tetemeket. Ott megnyúzták, őket, és a fővám téri Vásárcsarnok három hentesüzletének adták tovább az árut veszélyes hulladék helyett emberi fogyasztásra alkalmas húsként. Állítólag a hamisított bizonylataikból valahogy arra is rájöttek, hogy elegánsabb budapesti éttermek és magánemberek vették meg főleg ezt a hulladékot.
Ennél tömegre nagyobb fogás volt egy állati eredetű melléktermékeket gyűjtő cégnél, amely az elvéreztetett nyulak nyúzása és a tetemek elszállíttatása helyett kutyaeledelként árulta a nyulakat.
Az csak egy dolog, hogy erre nem volt semmilyen engedélyük, de a Nébih ellenőrzése szerint az üzem sem volt olyan állapotban, hogy onnan akár csak a kutyájának ételt vegyen az ember: a nem mindenhol mosható padlóra és falakra rászáradt a vér, a dolgozók ruhája is szennyezett volt, az egész üzemben pedig csak egy tábori vécé volt, meleg víz azonban nem. Akinek van hozzá gusztusa, mindezt megnézheti a hivatal szokásos horrorvideóján.

Az Index.hu cikkét teljes terjedelemben, beágyazott horrorvideóval egyetemben ide kattintva olvashatod.

Csodálkozok én? Újkeletű ez a dolog? Nem. Nil novi sub sole. Már Rideg Sándor idején is így volt:

 Nézzük inkább a fogyasztásra alkalmas nyulakat. Alább bemutatom Mariska dédnagymamám legendás nyúlpástétomának receptjét, először fakszimile, ahogy Pestszentlőrincen lejegyezte az 1934-es naptár egy októberi hetének hátlapjára (és egy kicsit az elejére is). Ne kérdezzétek, ki és miért vágta körbe és mi lett a lap többi részével, az biztos, hogy kárba nem veszett, mert semmit ki nem dobunk, amit még használni lehet.

Betűhű átiratban:

30 deka disznóhús
10-15 d. császárhús
1 zsömle
1 tojás
1 kávés kanál mustár

a nyulhus zöldséggel - babér levéllel
feketebors és szegfűbors jön bele

ha megfőtt ugy a disznó hussal együtt le lesz darálva a zsömle szintén - azután a tojás 5 deka vaj - mustár - bors - csöp majoránna pár szem köménymag finomra törve és jól át dolgozva
a léből hozzá venni hogy könnyű massza legyen - cipó alakban
morzsával meghintve
kisütjük

Láthatóan sietve jegyezte le, semmi olyat nem írt fel, ami egy gyakorló háziasszony számára magától értetődő. Nyúl alatt természetesen elejtett vadnyulat kell érteni, házinyúl akkoriban nem nagyon volt. Az egész nyulat megfőzi zöldségekkel, babérlevéllel, fekete- és szegfűborssal, mintha vadast készítenénk. Ha megfőtt, kicsontozva a disznóhússal, császárszalonnával és a zsömlével ledarálja. Ha emlékeztek a régi, öntöttvas húsdarálókra, azokhoz kétféle tárcsa volt rendszeresítve, na ehhez kellett a kisebb lukú, finomabb. A zsömlét természetesen be kellett áztatni előtte.

Nem derül ki, mi történt a kifőtt zöldséggel illetve a lével. A murok a drága Ozsváth Pali bátyám szerint isteni eledel, ő biztosan jó étvággyal béfalta volna, úgy magában. A főzéshez nyilván kellett só, a darált masszához nem tudom, a szalonna maga sós, meg a főzésből hozzávett lé is.

Cipó alakban - ez alatt domború, hosszúkás cipót értsünk, gömbölyded formát, nem széttaposott kozákkucsmát.

Mi történt a nyúl belsőségeivel? (Szív, máj, tüdő, vese.) A kortárs "Az Új Idők második receptkönyve" (600 kitűnő recept. Összeállította az Új Idők szerkesztősége. Budapest, 1934. Singer és Wolfner.) a belsőségeket kevés vöröshagymás zsíron puhára párolni és a nyúlhúshoz hozzáadni rendeli. Ugyanez a forrás háromszor daráltatja át a masszát, a lével együtt, magyarán igen kevéske vízben pároltatik.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro állat história vazze!