Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2018.09.11. 09:11 ZöPö

Szeptember tizenegyedikék

Az élet valahogy úgy hozta, hogy jó pár szeptember tizenegyedikére lehet emlékezni. Bár nagyon fiatal voltam, vannak emlékeim 1973-ról és tűpontosan meg tudom mondani, hol voltam és mit csináltam 2001-ben, amikor elkezdődtek a történések. Ha választanom kell, mégis egy sokkal felemelőbb szeptember tizenegyedikére szavazok.

1989. szeptember 11-én, pontosabban az előtte való napokban Magyarország akkori vezetése jelesre vizsgázott a Szabadság vagy az Emberi Jogok Tisztelete tantárgyakból. Akkor már hosszú hetek óta várakoztak az NDK polgárok ezrei Magyarországon, akik eltökélték, hogy az életüket szabadságban és demokráciában akarják leélni - az NSzK-ban. 

A magyar kormány ... úgy döntött, hogy ideiglenes jelleggel felfüggeszti az 1969-ben kötött magyar-keletnémet megállapodás vonatkozó pontjainak hatályát, és az NDK polgárait minden olyan államba kiengedik, amely engedélyezi be- vagy átutazásukat. ... A szeptember 11-én 0 órakor hatályba lépett döntést a nagyközönség szeptember 10-én tudta meg, este jelentette be Horn Gyula külügyminiszter a televízióban ... Ezt követően, szeptember 11-13. között sok ezer NDK-állampolgár távozott Ausztrián át az akkori NSZK-ba.

(múlt-kor.hu)

 Tizedike vasárnap este volt, a bejelentés után mégis azonnal megindult a tömeg Hegyeshalom felé, és az összes szeptember tizenegyedikék és hétfők hangulatából az az eufória maradt meg bennem, amit együtt éreztem a boldog német fiatalokkal.

Utána nagyon sokáig jó volt Németországban magyarnak lenni. Itt van például ezen az elrontott, de nekem mégis kedves fényképen az a barátságos bácsi, aki 2012-ben a stuttgarti repülőtéren kalauzolta a társaságunkat, amikor az ott őrzött hajdani maléves Tu-154-es repülőgépet "látogattuk" meg. Percekig szorongatta a kezem - egy vadidegen ember kezét - és elmondta, hogy mi, magyarok mennyire nagyszerűen viselkedtünk és ő ezért (egykori NSzK állampolgárként is) mennyire hálás nekünk.

Nem tudom, 2018-ban még mindig ugyanígy vélekedik-e.

stuttgart.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: berlin história nyolcvanas évek tu-154


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr5214235375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.