Utolsó hozzászólások

  • ZöPö_: @David Bowman: Igen. A Berijev-Bartini VVA-14, ott van, amiről írtam a posztban. De sem KM, sem a... (2018.10.09. 18:20) Nagy ekranoplán poszt, 1.: Így írtok ti
  • David Bowman: @ZöPö_: Volt amelyik 6000m magasan is tudott repülni valami 500 Km/óval. (2018.10.09. 16:22) Nagy ekranoplán poszt, 1.: Így írtok ti
  • City Mouse: index.hu/belfold/2017/01/19/titokban_temettek_el_az_egykor_rettegett_elso_titkart_szegeden/ (2017.01.19. 11:07) Zadorov története
  • ZöPö_: @WLaci: bocs, nem válaszoltam neked. Tegnap kicsit(?) zaklatott voltam, a f*szbúkon is ment ez a c... (2016.05.18. 20:59) Puncsfagyi mellszőrrel
  • Petya7210: @ZöPö_: El fogadom. De ne mond már meg azt is, hogy hogy beszéljek, meg milyen az igényszintem. XD... (2016.05.18. 16:24) Puncsfagyi mellszőrrel
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2017.03.20. 15:30 ZöPö

Sturm und Drang

Merthogy nem végzett mindenki klasszika-filológia szakon (én sem, piha!), mielőtt egyetlen szót is ejtenénk az M3 autópálya főváros alatti szakaszán szerzett irodalmi élményeimről, öntsünk tiszta vizet a pohárba és tisztázzuk, mi is az a Sturm und Drang. A Wikipédia idevágó cikkelyét idézem a Nyájas Olvasó engedelmével, némileg rövidítve:

Sturm und Drang – németül „vihar és vágy”*: a német irodalmi felvilágosodás jelentős szakaszának, egy elsősorban az 1770-es években fellépő szellemi mozgalmának az elnevezése (...) a kor­szakot „zseni-korszaknak” (Geniezeit, Genieperiode) is nevezik.
Vezéralakjai, a filozófus J. G. Herder és a költő J. W. Goethe (...) az irányzat egyik meghatározó szereplője Friedrich Schiller. Képviselői szembefordultak a francia klasszicizmus és a korai felvilágosodás irodalmának racionalista kánonjával, de általában a merev racionalizmussal és a felvilágosodás laposnak tartott emberképével is – ugyanakkor csatlakoztak a felvilágosodás szentimentális és preromantikus mellékáramlatához, amennyiben élesen bírálták a „természetellenes” társadalmi rendet és annak rendi korlátait, merev konvencióit és életidegen morálját. Nyilvánvalóan hatott rájuk Jean-Jacques Rousseau kultúrkritikája és Edward Young zsenielmélete, de a pietista vallásos hagyomány is.
A mozgalom eszmei vezérmotívumai az önmegismerés, az egyénnek mint testi-lelki egésznek a szabadsága, az érzelmek és az érzékek, az ösztönök és a spontaneitás fölszabadítása voltak. A természet megismerése és a természetközeliség minden élőnek és minden alkotásnak a forrása; az individuum természet adta képességeinek legmagasabb fölfokozása pedig a zsenialitás. Az alkotó művész mint eredeti géniusz (Originalgenie) egyszeri és összehasonlíthatatlan jelenség; az egyes népek, nyelvek és kultúrák belső lényegét pedig a hasonló jellegű ősi és népi költészetben megnyilvánuló néplélek hordozza. A mozgalom nagy hatást gyakorolt a későbbi német klasszicizmusra és még inkább romantikára, nemcsak az irodalomban, de a filozófiában is.

* a szerző megjegyzése: a „vihar és vágy” bár kétségtelenül pontos fordítása a német szavaknak, megkockáztatom, hogy a „felhőszakadás és baszdüh” plasztikusabb értelmezése lehetne a fogalomnak, minő szerencsére engem erről senki nem kérdezett meg soha.

 Hajtat tehát a Csekélyértelmű a kies Gödöllői-dombság irányába (trallala, trallala, pritty-pretty-prütty), majd nem sokkal az M0 gyűrűt elhagyva, tehát még közvetlen a főváros szellemi bűvkörében az alábbi tábla robban a retinájába:

 sturm.jpg

Két hete még némi náci szimbolika kísérte az üzenetet, melyet a közút kezelője láthatóan papírok fehér íveinek a sérelmezett területre való applikálásával igyekezett eltüntetni, az okkult ornamentika maradhatott. Az eredeti közlést tevő illető, mintegy kompromisszumként a verbális üzenetet újrafestette: STURM UND DRANG.

Annyira, de annyira szeretném tudni: vajh' valóban a XVIII. századi német irodalom nagy tisztelője lakik valahol szerényen a Sikátorpuszta és a Kukukkhegy közötti szelíd lankákon?

Az alábbi párbeszéd pusztán az írói képzelet játéka. Soha, sehol nem történt meg és a jövőben sem fog.

- Kellene valami jó szlogen! Amitől a migráncs is becsokizik azonnal.
- Ja! Mondjuk legyen benne, hogy Sturm. Tudod, Sturmabteilung, Sturmbannführer, ilyenek.
- Várj, beírom a gugliba... Itt is van: Sturm und Drang. Ez jó. Erőt sugároz. Lehet vele drasztikulálni.
- És mit jelent?
- Franc se tudja. Itt van, Gőte meg Siller... Németek, ez jó. Árja faj.
- Az kevés! Nézd meg azért, kik voltak ezek.
- Már írom is a keresőbe... Hoppá, megvan! „Nahát ha sillert csinálsz, azt meg is issza Gőte.”
- És ezt ki mondta?
- Valami Nyilas Misi.
- Nyilas? Öcsém, ez kell nekünk! Sturm und Drang! Sturm und Drang!

Még egyszer: a történet szereplői kitaláltak, mindennemű vélt vagy valós hasonlóság a valósággal pusztán a véletlen műve.

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: irodalom joke história vazze!


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr1412351261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.