Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2015.01.07. 23:00 Haas és Czicvarek

Gasztroblogot indítunk: Mango Mediterrán Étterem & Bár

... mert hát gasztroblogból sosem elég. :-)

Mi se olvassuk másokét, ezt se fogja senki olvasni, így a Világegyetem egyensúlyát semmilyen veszély nem fenyegeti általunk. Ígéretet teszünk, hogy minden helyzetben teljesen szubjektívek leszünk, noch dazu befolyásolhatóak. Két öreg szaki vagyunk, akik munkából kifolyólag az országot járják Battonyától Nemesmedvesig, munka után pedig átadjuk magunkat a kulináris gyönyöröknek. Mert a hasunkat, azt elvtelenül szeretjük mind a ketten. Nem mi vagyunk a Wittman-fiúk.

Felállítottunk egy bonyolult pontozásos rendszert, minden étkeztetési facilitást ebben fogunk értékelni.

  • Ide még visszajövünk: +1 pont
  • Másoknak is ajánljuk: +1 pont
  • Vegyük úgy, hogy itt sem voltunk: 0 pont
  • Rossz ötlet, kerüld el messzire: -1 pont

Belátható, hogy a skála a {-1,+2} jobbról-balról zárt intervallumot fedi le, a Michelin-csillagot nálunk a +2 pontos helyek kapják.

Tavaly, ha blogot írtunk volna, 0, 1 és 2 pontos helyekről számolhattunk volna be. Az utóbbiakat az idén is fel fogjuk keresni (a +2 ugyebár csak ennek ígéretével jöhet ki :-)).

És akkor következzen a mai találatunk: Mangó Mediterrán Étterem és Bár

A jó sorsunk munkánk ma Szekszárdra vezérelt bennünket. A város mindkettőnkek ismeretlen terep volt, így komolyan fontolgattuk, hogy munka után Bátaszék felé átmegyünk Bajára, vagy hazafelé lekanyarodunk az autópályáról Dunaföldváron vagy Pakson és eszünk egy jó halat, az mindkettőnknek kiváló barátja (mint Galuska Galagonyovics). Végül aztán, amikor két óra körül végeztünk, úgy döntöttünk, hogy az éhséget Szekszárdon hagyjuk, sehova nem visszük magunkkal. Némi útbaigazítás után kikötöttünk a belvárosban és... sorra pattantunk le a helyi kollégáink által ajánlott éttermekről: mind téli szünetet tartottak, mi viszont prompt kívántunk lakmározni, nem két hét múlva. Az első hely, amelyet nyitva találtunk, a Mango volt. In medias res: ezzel nagyon jól jártunk.

Kedvesen fogadtak bennünket és rákérdeztek, hogy menüt kérünk vagy à la carte kívánunk rendelni. Mivel már veszettül éhesek voltunk, ezért nem kezdtük fejtegetni, hogy ez szemantikailag voltaképpen ugyanazt jelenti, tudtuk, mit ért a kedves pincérhölgy à la carte alatt, ezért még leülés előtt megjelöltük az à la carte-béli szándékunkat. S lőn.

A megrendelt csapolt sört sűrű elnézéskéresek közepette végül nem kaptuk meg, mondván, a csapolásra öt percet várni kellene. Nagyon gyorsan le kell szögezzük, hogy ezt pozitívan értékeljük. Nagyon gyér forgalmú időpontban estünk be, rajtunk kívül alig voltak az étteremben (ami botrány, emberek, tessék menni a Mangóba!!!), nyilván nem verik csapra a hordót, amíg jó eséllyel tényleg el nem kezdenek inni a vendégek. Így valóban frissen csapoltat kapnak. Mi úgy döntöttünk, hogy nem várjuk meg, kértünk inkább forralt bort. És jól tettük, mert a cudar hideg időben talán jobban is esett, és illatra-ízre egyaránt kiválónak bizonyult. (Párosunk sofőrködéssel sújtott tagja csak az előbbit élvezhette.) A finom forralt bor pedig remek ételeknek alapozott meg.

A leveseket (narancsos gyümölcsleves, sajtkrémleves) könnybe lábadt szemekkel kezdtük kanalazni, annyira végtelenül finomak voltak. A Coca-Cola kínai fül számára viaszt harapó ebihalt jelent (kēkēkěnlà, 蝌蝌啃蜡). Amikor forgalmazni kezdték Kínában, kicsit megváltoztatták a kiejtését, így a jelentése mindjárt a boldogság íze lett (kěkǒukělè, 可口可乐). Teljesen biztos vagyok benne, hogy addig lehet Kínában cukros vizet ilyen néven kínálni, amíg egyetlen bávatag kínai be nem téved  a Mangóba levest enni. Onnantól ezen a néven vége a gonosz multinak Távol-Keleten, mint a botnak.

A második fogást ("rántott hús krumplival" - persze az étlapon nem így szerepelt) valószínűleg mindketten szétóvatoskodtuk a rendelésnél. Kérhettünk volna kevésbé kommersz kaját, hiba volt, legközelebb nem tesszük. És ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy rosszat ettünk volna. (Sőt!) Meg lehetne ideologizálni, mondjuk így: első menetben kíváncsiak voltunk, hogy a Mango hogyan teljesíti a kötelező gyakorlatokat. Nos, csillagos ötösre. Lássuk legközelebb a szabadon választottat!

Értékelés:

  • Negatív: gyerekek, az ajvár nem fűszer, mint az Erős Pista, hanem saláta és/vagy köret, bármennyire hasonlítanak egymásra messziről. Még akkor is, ha paprikalekvárnak hívjátok, mint az étlapon. Persze lehet, hogy csak mindkettőnk ajvár-imádata beszél belőlünk, de símán meg bírtunk volna enni egy üveggel is. Mármint borkánnyal, nem óraüveggel. :-)
  • Pozitív: forralt bor rozéból vagy vörös borból, tetszés szerint, isteni levesek.

Konklúzió: ide még visszajövünk*, másnak is ajánljuk. +2 pont.

* sofőrt kell keresni, mert azt a rengeteg izgalmas koktélt mind ki kell próbálni

Szólj hozzá!

Címkék: utazás gasztro


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr247051893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.