Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2014.10.19. 19:00 ZöPö

A konteók napja

Tegnap Váradi András temetésén voltunk Etyeken. Nem tudom megmagyarázni, miért érzek hozzám közel állónak valakit, akivel soha személyesen nem találkoztam, arcát-hangját legfeljebb a televízióból ismertem. De nem tudtam nem együtt érezni azzal az emberrel, akitől a hatalom először elvette a megélhetést, aztán apránként még a szart trágyát is, mert kétharmaddal ezt is lehet (minek neked a trágya, ha földed már úgysincs), mikor nem adta fel, sőt elindult a helyi választáson, kicsit(?) fenyegette, figyelgette. És az utolsó este, a megmérettetés előtt halálra gázolták. Ugye, milyen jó ez az általános alany, fel lett robbantva, mint ahogy a tárgycédula mondja a régi, az első Erzsébet-híd makettje előtt a müncheni múzeumban. Nem kell elmondani, ki és miért tette.

Szóval úgy éreztem, ott kell legyek. Többszázan voltunk így.

konteo1.jpgkonteo2.jpg

Este viszont Olvasás Éjszakája volt, úgyhogy édesanyámmal nyakunkba vettük a várost és elzarándokoltunk az Alexandra Pódiumra, ahol [tiboru] mesélt egy szűk órát irodalmi vonatkozású konteókról. Az a hombárfejű nagydarab, a képen közvetlenül [tiboru] előtt én vagyok, tőlem balra a kicsi ősz pedig édesanyám. :-)

konteo3.jpg

fotó: Czégényi Zoltán

[tiboru] a dedikálást sem úszta meg - köszonjük szépen:

konteo4.jpg

Az este "setlistje":

1.) Voynich-kézirat
2.) Agatha Christie 1926 decemberi titokzatos eltűnése
3.) A Zabhegyező-konteók
4.) Stephen King ölte meg John Lennont
5.) Tom Clancy: Elnöki játszma és a 9|11
6.) J. K. Rowling
7.) A Bronte-sorozatgyilkosság
8.) Jack London halála

Ha lett volna időnk beszélgetni, a következőket mondtam volna el:

  • Agatha Christie: lásd -> Occam borotvája. Símán elfogadom, hogy Agatha "ki volt ütve" Mr. Christie bejelentésétől, kicsit egyedül akart maradni, hogy összeszedje magát, bőven belefért az, hogy nem szólt senkinek csak lelépett egy pár napra. Semmi erkölcstelent vagy törvénybe ütközőt nem tett közben, ami a népszerűségét csökkenthette volna és az is belefért (szerintem és szerintem Agatha szerint is), hogy összekösse a kellemeset a hasznossal és egy kis ingyen hírverést csapjon/csapasson magának. Emlékszünk arra, amikor egy karácsony előtt bekerült a köztudatba, hogy "a Coca-Cola (cég) be akarja csomagolni a Lánchidat". Egy hónapon keresztül minden médium ezt taglalta, A Coca-Cola nem sietett cáfolni, pedig (megintcsak szerintem) esze ágában nem volt csomagolni. De jó érzés volt, hogy a teljes magyar média az ő nevükkel van tele. Coca-Cola, Coca-Cola. For free.
  • Zabhegyező: Salingernek nyilván érdekes élete volt, de a Zabhegyező nélküle is befutotta volna ezt a karriert. Onnantól kezdve, hogy kiderült, hogy két nagy publicitású merénylő is favorizálta a könyvet, az összes többi nagy publicitásra vágyó merénylő magával vitte (lásd M.D.C.) és ezentúl magával fogja vinni merényléshez. Mert ha nála van, akkor nagyobb a paláver, és ugye éppen ez a cél.
  • Tom Clancy: valamiért úgy hisszük, hogy a 9|11 valami ördögien új módja volt a terror elkövetésének. Pedig korántsem. Amikor az összeomló tornyokat néztem a tévében, nekem a Szükségállapot (The Siege) járt a fejemben. Nem csak az USA nem tárgyal a terroristákkal, a terroristák sem tárgyalnak az USÁ-val. Ütünk, aztán majd a szakállas igazhitű ott Tora-Bora valamelyik barlangja előtt a Végtelen és Igazságos nevében elmondja nektek, hogy mi a stájsz. És az a film 1998-ban készült. -- Az elkottyantott történetnek, amikor a valóság 1986-ban lekoppintotta Sid Meier (MicroProse) 1995-ös Commodore64-es játékának forgatókönyvét, na annak utána kell nézzek előbb, mert pár részletre nem vagy rosszul emlékeztem. Pl. nem Meier maga volt a nyugger hadirepülő, hanem egy Bill Stealey nevű úr, aki szagértőként társult be a repülős programok írásába, és persze a II. világháborúhoz semmi köze nem volt, mivel 1947-ben született. A Perzsa-öbölbeli helyzethez azonban értett kicsit, mert a Commodore64 és ZX-Spectrum játék szcenáriója kísértetiesen lejátszódott Líbia 1986-os bombázásakor.

3 komment

Címkék: fotó gépház játék irodalom história nyolcvanas évek


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr956807719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2014.10.20. 10:23:11

Köszönöm a helyszíni megjelenést és a posztot!

Sajnos egy kicsit elszámítottam magam (szokás szerint elszálltam az idővel) és beszélgetésre már nem maradt idő :-(

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2014.10.20. 13:17:07

@tiboru: gyakorlott előadókkal is megesik, hogy kicsúsznak a megszabott időből - igyekeznek minél többet átadni a jóból. Mit szólnál egy Konteó Karácsonyhoz? Beszélgetéssel, esetleg filmnézéssel, mint a Gyatlov mozinál? :-)

tiboru · http://blogrepublik.eu 2014.10.20. 18:49:19

@ZöPö_:

Hm. Hm... Mondasz valamit!

Ha itthon vagyok, megszervezzük!