Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2014.09.16. 20:30 ZöPö

Szabad-e lopni bloggertől?

Tegnap az ír gázoló tárgyalása és egy bajai, interneten elkövetett becsületsértési ügy után, életemben harmadjára, bíróságon jártam. Nem, sokak őszinte szomorúságára most sem vádlottként vagy alperesként hurcoltak oda nehéz vasban, hanem ismét önként ültem be a hallgatóság soraiba. A per tárgya röviden: [tiboru] egyik blogposztjának anyagát egy kiállításhoz használták a szerző tudta és (ebből következően) engedélye nélkül. Az alperes semmilyen megegyezésre nem volt hajlandó. A részletekért KATT IDE.

marko1.jpg

A Markó utcában ott volt a cink.hu tudósítója is, aki még tegnap tökéletesen összefoglalta a tárgyalást. Érthetetlen. hogy az alperes miért hagyta idáig fajulni a történetet. Tiboru követelése az ő könyvelésében valószínűleg eltörpül a kerekítési hibák mellett. De nagy úr az arrogancia, az én ezt is megtehetem, mert feletted állok attitűd. Véleményem: nagyon gyenge sereget küldött csatába. A képviseletében megjelent "vállalati jogász" hölgy produkcióját gyenge kettesre értékelem. Azzal az auftakttal kezdte a performanszát, hogy egy betelt igazolványt mutatott be a bírónak. "Ja, az aktuális az otthon maradt, de behozhatom". (Ha emiatt hazaküldik, akkor nincs tárgyalás, máris elérte a célját. Van az a pénz, amennyiért korpás a hajam.) A jogi formulákat tudta (ezért a kettes érdemjegy), de amivel próbálkozott, az semmivel nem cáfolta a felperes állításait. Mintha a helyszínen ötletelt volna. Annyit elért persze, hogy döntés nem született. OK, meggondoltam, legyen ezért hármas alá. Folytatás: december 22-én. Ott leszünk, no pasaran.

marko2.jpg
A kolléga tényleg ennyire?

marko3.jpg
Tényleg ennyire.

A fényképeket Czégényi Zoltán készítette és tiboru bocsájtotta rendelkezésemre.

És akkor egy kicsit személyesen, a saját, mostanában a kimerülés jeleit mutató blogom kapcsán (most jön az önfényezés :-)). Egyszer egy "cég" kérte a Gorsiumról készített légifotómat, adtam ingyen és bérmentve teljes felbontásban és örültem, hogy valaki használja. Egyszer egy "magánszemély" kérte az Anna-bálon készített képeimet (és amit még joggal feltételezett, hogy van), adtam őket ingyen és bérmentve teljes felbontásban és örültem neki, hogy valakinek örömöt szerezhetek velük. Egyszer a nyomtatott Aero Magazin kérte innen egy teljes posztomat, adtam ingyen és bérmentve és büszke voltam rá. A Legyek ura elemzést direkt azért tettem ki, hogy aki lusta sajátot írni, ezt adja be ötleteket adjon azoknak, akiknek be kell adni. :-) Nem a pénzért csináljuk, sem a nagyok, mint tiboru, sem a kicsik, mint én. Vannak itt link hülyeségek vagy mások számára nehezen értelmezhető, személyes karcolatok (ez egy "énblog"!), de akad azért olyan poszt, ami kegyetlen sok kutatómunkát (és nem is csak sajátot) vagy anyagi ráfordítást igényelt. Ha lopsz (innen vagy bárhonnan), találkozunk a bíróságon. Dixi.

10 komment

Címkék: gépház internet és vazze!


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr576704061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.09.17. 06:54:17

továbbra is vallom, hogy a szellemi termékkel kapcsolatos egyetlen értelmezhető cselekedet az, ha ellopják. Ha ez megtörtént, elérte létrejöttének célját.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2014.09.17. 07:48:15

@vészmadár (pica pica): nem hiszem, hogy nem érted: ha a szerző azt mondta, hogy INGYEN a tiéd, akkor te ne add tovább pénzért és/vagy ne állítsd azt, hogy a te munkád, viszont nevezd meg a szerzőt. Ez volt a feltétel, ezért kaptad ingyen és ezt jó előre tisztáztuk.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.09.17. 08:14:50

@ZöPö_: értem én, értem, de ez akkor is csak ilyen hiúsági dolog, hogy jaj, legyen odafirkantva a nevem a SZELLEMI TERMÉKEM alá. Bohócság, urak, bohócság.

wape 2014.09.17. 10:45:23

@vészmadár (pica pica):
Kedves Vészmadár

Szoktál te szellemi terméket előállítani?
üdv
wape

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2014.09.17. 20:22:23

@vészmadár (pica pica): rendben, vadliberális vagyok, elfogadom, hogy ez a te véleményed. Ha viszont úgy gondolod (és a szavaidból egyenesen ez következik), hogy elfogadható, sőt helyénvaló dolog, hogy valaki mondjuk a Nemzeti Dalt, a Toldit vagy az Aranyembert a saját nevét szerzőként feltüntetve kiadja és pénzért árulja (de írhattam volna, hogy mondjuk M40 típusú mozdonyt gyártson vagy olyan tankönyvet nyomtassson, amely szerint a termodinamika főtételeit ő fogalmazta meg), nos, akkor nekünk nincs miről tovább beszélgetnünk. Pont.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.09.18. 17:21:05

@wape: nyilván igen, de ennek a kérdésnek a véleményem szempontjából annyi jelentősége van, mint egy tojásrántottáról alkotott minőségi vélemény esetében annak, hogy én magam tojok-e tojást.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2014.09.18. 17:25:32

@ZöPö_: oké, ki fogalmazta meg az elsőt? A másodikat? Planck? Hányan tudják, ki volt Carnot? És vajon az értékét az adja, hogy tudjuk, ki fogalmazta meg? Az individuumot nyomasztó kérdések ezek.

Haas és Czicvarek 2014.09.18. 19:01:06

@wape: az agymenés is számít? (haas)