Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2013.03.24. 22:33 City Mouse

Egérutak, II. rész

Chapter Two: Utak önmagukért

Tetszik emlékezni? Immanuel Kant, ismeretelmélet, Ding an sich

Bemutatom az első Európa-autóatlaszomat. Megpróbáltam egybeszerkeszteni a külön beszkennelt elő- és hátlapját, íme:

atlasz.jpg

Az első saját autóm, a Pitești Rém nem volt alkalmas komolyabb utazásra. Egyszer indultunk vele Bécsbe Hutussal meg az aktuális csajokkal, már Győrnél gyújtáselosztót cserélt rajta az Autóklub sárga angyala. Reggel természetesen még kutya baja nem volt. Amikor pedig Donovalyra* mentünk vele hegyet mászni, a kuplung haldoklott: az egyest csak álló motorral lehetett kapcsolni, cserébe még a négyes is csúszott, viszont a jobb első fék fogva maradt, este a felni lyukain keresztül látni lehetett a gyönyörű narancsszínben izzó féktárcsát. Motorfékkel gurultunk hát hazafelé Liptovský Mikuláštól** a Nagyvárad térig. Utána jött az első Golfom, amit imádtam, akkor vettem az első, határon túlra is kitekintő térképemet.

Fel se kellett lapozni, mindjárt a borítója megbabonázott. Istenem, ilyen utak léteznek? Azonnal rájöttem, hogy ezek nem azért épültek, hogy csak úgy egyszerűen eljussunk A-ból B-be. Ezek azért léteznek, az maga a magasztos rendeltetésük, hogy végigmenjünk rajtuk. Nem számít az év- vagy a napszak, csak az, hogy haladjunk. Élni annyit jelent, mint mozogni az úton. És nem gyorshajtva, vagy egye fene, az engedélyezett legnagyobb sebességgel, hanem úgy, hogy érezzük az Élet, az út szívverését, mint a vér lüktetését az ereinkben.

Az atlasz borítójának képe az autók elmosódott körvonalai alapján talán a hatvanas vagy hetvenes években készült, érzésem szerint az Alpokban. Azóta már tudom, hogy nem feltétlenül kell nyugat felé indulni, ha ilyen utakat keres ez ember (ez az előnye egy medencében élésnek :-)). Ott van például a Transzfogaras, ami semmivel sem kevésbé vadregényes, sőt:

transzfogaras.jpg

És mi vár ránk még, ha végighajtunk ezeken az utakon?

Mondjuk tavak, mint például a Genfi:

genfi-to.jpg

A tavak partján városok, mint mondjuk Hallstatt:

halstatt.jpg

Én pedig személyesen azt remélem, hogy átkelve a hegyeken, a tavak partján egyszer életemben én is megtalálom ezt az érzést:

Kéretik figyelni képre és szövegre egyaránt.

__________

Megjegyzések:

  1. Tökéletesen tisztában vagyok vele, hogy * Dóval és ** Liptószentmiklós. Értse a Nyájas Olvasó, akkor mi külföldre, na jó, a határon túlra merészkedtünk azzal az ipari hulladék járművel.
  2. Mintha más is így érezne: 20 kihagyhatatlan autóút

 

Szólj hozzá!

Címkék: utazás route66 járművek egérutak


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr925166472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.