Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2013.02.20. 12:00 ZöPö

Correcting Greg Lake

Ezt se gondoltam volna: ki kell igazítsam ifjúkorom ikonikus zenészét, a legendás Emerson, Lake & Palmer együttes gitáros-énekesét, Greg Lake-et. A kiváló muzsikus a múlt héten Budapesten járt és Mándoki "Dzsingisz Kán" Lászlóval fellépett a MÜPÁ-ban. Eddig jó.

Sajnos a tágabb értelemben vett eseményre rárepült a politika is. Végül is érthető, egy kormánytagnak vagy parlamenti képviselőnek is joga, hogy találkozzon a kedvenceivel. Joga, hogy annyi baromsággal traktálja a neves vendéget, amennyi kifér a száján.

greglake1.jpg

Az azonban tragikus, ha a kedves vendég még azon frissiben, szűretlenül az internet legszélesebb közönsége elé tárja a smúzolós protokollvacsorán elhangzottakat, mint tette ezt Greg Lake a honlapján, twitterén, facebook oldalán (és még ki tudja, hol). A gitáros-énekes a következőt tartotta szükségesnek közölni Ctrl-C, Ctrl-V alapon (mindenütt ugyanazokkal a helyesírási hibákkal):

greglake2.jpg

Hevenyészett fordításban:

Tegnap este Magyarország miniszterelnökével, Orbán Viktorral vacsoráztam, kép mellékelve. Viktor a szabadságharcosok vezére volt, aki a forradalmat vezette, hogy felszabadítsa Magyarországot az orosz (sic) megszállás alól, ezért a történelem legfiatalabb miniszterelnöke lett. El is mesélt nekem egy vidám történetet arról, hogy nem engedték be a Fehér Házba a világ vezetőinek a tanácskozására, mert az ottani biztonsági emberek túl fiatalnak találták és nem hitték el, hogy valóban ő az.

Nos, akkor nézzük szépen a tényeket, egyesével!

  1. Magyarországon forradalom utoljára 1956-ban zajlott, elbukott. Orbán Viktor ekkor még meg sem született.
  2. A szovjet csapatok államközi megállapodásoknak eleget téve hagyták el Magyarországot. Ehhez Orbán Viktornak semmi köze nem volt.
  3. Orbán Viktor nyolc (8) évvel később, a harmadik demokratikusan választott parlamenti ciklusban lett miniszterelnök, 35 éves korában.
  4. A magyar történelemben a legfiatalabb miniszterelnök Hegedűs András (33 évesen), a brit történelemben az ifjabbik William Pitt (24 évesen).

A maradék tehát ennyi: Greg Lake Orbán Viktorral fényképezkedett, aki azt állította, hogy nem engedték be a Fehér Házba. Ezeket teljes mértékben elhiszem.

Dear Mr. Lake,

  1. The last revolution in Hungary was in 1956, it failed. Viktor Orbán wasn't even born that time.
  2. The Soviet troops left Hungary according to intergovernmental treaties, without any involvement of Viktor Orbán.
  3. Viktor Orbán became prime minister eight (8) years later, in the third democratic election cycle. He was 35 then.
  4. The youngest prime minister of Hungary was András Hegedűs (33 y. o.), in the British history William Pitt the Younger (24 y. o.).

Best regards,

Peter Zoltai

6 komment

Címkék: zene és história vazze!


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr995084785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JoeP · http://mivanvelem.hu 2013.02.20. 16:12:35

Ha a jó öreg Greg ennyire hiszékeny, akkor nem is csodálkozom, hogy Emerson rendszeresen verte. :)

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2013.02.20. 21:51:34

@JoeP: nem a Palmert, a dobost noszogatta korbáccsal? :-) 'kömse emlékezik már ezekre, olyan régen voltak. :-)))

Sajnos, Lake szavai korrelálnak a helyesírásával, ez az "ő lett a történelem legfiatalabb miniszterelnöke" szöveg annyira primitív, mint az "I has" vagy a "to" a "too" helyett. Nem értem... :-(

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2013.02.22. 10:25:17

@ZöPö_: a bejegyzést a Miniszterelnöki Hivatal Sajtóirodája készítette... ;-)

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2013.02.22. 13:04:57

@idelle: az biztos, hogy nem angol anyanyelvű, vagy ha mégis, akkor tuti valamelyik lolcat volt.

belevauvau 2014.09.17. 09:56:54

:-D Olyan szupi, mikor ezt a senkiházit próbálják fényesíteni.