Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2011.12.13. 20:00 ZöPö

Útlevél-kérelem

A rendszerváltás után születettek talán nem is értik, hogy mi köze volt a rendőrségnek (a BRFK Igazgatásrendészeti Osztályának) ahhoz, hogy az ember milyen országba akar utazni. 1987-ben ráadásul már igazi szigor sem volt a kérdésben, persze, az ötvenes évek "senki nem megy sehova" vagy a hatvanas évek "ha jól viselkedsz, elutazhatsz Prágába vagy Berlinbe" alapvetéséhez képest. Az állampárt korifeusai egymás közt talán már a két évvel későbbi határnyitást tervezgették (az MSZMP Politikai Bizottsága 1989. február 20-án döntött a műszaki határzár-rendszer lebontásáról).

Én azonban a jó sorsomnak köszönhetően három évvel korábban a sorkatonai szolgálatom alatt olyan helyeken jártam és olyan dolgokat tettem (nyugi: csak parancsra! :-)) amiért hat nap jutalomszabadságot és három év útlevél-megvonást kaptam. Mármint addig nem utazhattam "nem szocialista" országokba. Csóró kollégista voltam Szegeden, nem is álmodoztam Párizsról vagy Londonról. Zöld kishatár-útlevéllel jártunk át csencselni Szabadkára, akkoriban Jugoszlávia nekünk maga volt a Nyugat, meg a piros (szocialista országokba érvényes) útlevéllel Štúrovoba Párkányba sörözni meg knédlit enni, oda olcsóbb volt a vonatjegy, mintha csak Szobig utaztunk volna, ezek úgy ki is elégítették a világjáró ingereinket. De 1987-ben már minimális (50 dollárnyi) valutakerete is volt a büszke magyar állampolgárnak, így némi szülői segítséggel valóra válthatónak tűnt egy rövid nyugati utazás. Beadtam hát az útlevél-kérelmemet, a választ hamarosan meg is hozta a Posta:

Kattintásra nagyban nyílik!

Cserta elvtárs gondosan mérlegelt: ez a Peti rendes gyerek, nyilvántartásban nem szerepel, nem köpi a spenótot a falra, nem dobálja kaviccsal a repülőket, így valószínűleg nem fog szégyent hozni a Magyar Népköztársaságra, utazhat. De hátra van még másfél hónap a három évből, így addig legyen szíves, várjon türelemmel.

Közbevetőleg: érdekelne, hogy nekem volt-e kartonom, amin ez az attribútumom deklarálva volt, vagy volt egy nagy, központi "akik nem mehetnek ezért vagy azért" karton és abban szerepeltem én?

Dr. Cserta Zoltán nem volt kispályás amúgy, ha hihetünk Molnár Tamás Jobbik-alelnöknek, részt vett az Inconnu-csoport megfigyelésében is. Vagy csak szerette a művészeteket? :-) Annyit azért hadd mondjak el a védelmében, hogy másfél hónap múlva minden újabb kérés nélkül, automatikusan megkaptam az áhított királykék világútlevelem (Corben Dallas, multipass).

Ja, Inconnu-csoport. Ez vicces és olyan nagyon jellemző:

Mivel arra is rájöttünk, hogy a küldeményeinket átnézik ill. visszatartják ezért azt a módszert választottuk, hogy feladónak írtuk azt a címet, ahová a küldeményt szerettük volna elküldeni; a címzés helyén pedig egy fiktív cim szerepelt. Itt természetesen a postás nem találta a címzettet, ezért A CÍMZETT ISMERETLEN (INCONNU) bélyeget ragasztva rá vissza küldte a feladónak, ekkor jutott el oda, ahová mi szerettük volna eljuttatni. (...) Ezzel a trükkel nem akadtunk fel az ellenőrzés rostáján, mivel a mi neveink nem szerepeltek a küldeményeken. Szóval, ezzel a trükkel váltunk ismeretlenből ismertté, és ezért választottuk végül ezt a nevet.”

(Bokros Péter, engedélyezetten közzétett részlet magánlevélből)

6 komment

Címkék: utazás história katonaság nyolcvanas évek


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr183461233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abdiel 2013.05.11. 18:39:28

A fenti Útlevél-kérelem cikk tipikus példája a tények és hazugságok összekeverésének. "1987-ben ráadásul már igazi szigor sem volt a kérdésben" Én például 1986 november 17-én nyújtottam be egy úgynevezett társas túrista útlevélkérelmet.A kérelmező lapon fel kellett tüntetni az utazás dátumát,ami 1987 január 12-14 re esett.A Budapesti Rendőr-Főkapitányság Igazgatásrendészeti Osztály Útlevél Alosztálya a következő levelet küldte részemre 1987 év január hó 13.nap. dátummal. Név-Lakcím szám alatti lakos útlevél iránti kérelmének elutasítása. Határozat:A tárgyban nevezett útlevél iránti kérelmét elutasítom. Indokolás:A fenti számú útlevél kérelmét megvizsgáltam,és azt a külföldre utazásról és az útlevelekről szóló 53/1978/XI./MT sz. rendelet 6. paragrafus./1/bekezdés a./pontja alapján rendelkezései miatt nem találtam teljesíthetőnek. Megállapítottam,hogy a kérelmezőre az előzőekben megjelölt kizáró rendelkezés vonatkozik,mert külföldre történő utazása a közrendet sérti. Budapest 1987 év január hó 13.nap A kiadmány hiteléül:Borsányné dr.Czégény Julianna r.alezredes sk. osztályvezető Megjegyezném még ugyanebben a témában,hogy a BRFK és az ORFK Igazgatásrendészeti Osztályának Útlevél Alosztálya 1987-ben más magyar állampolgárok útlevélkérelmét is elutasította minden lében kanál módjára.Ha beütitek a keresőtökbe az:Útlevélkérelme a közrendet sérti szöveget még több rendőri visszaélésről olvashattok a Beszélő ott található írásaiban!

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2013.05.12. 04:03:16

@abdiel: "hazugságok"-ról beszélsz, majd idézel egy mondatot, ami vélemény. A tény az, hogy 1987-ben már tömegesen utaztak magyarok nyugatra is. Akkorra már egységesítették a "szocialista" és "nyugati" útlevelet. Az utazás időtartama 30 nap lehetett. 1987. november 27-én megszületett a "világútlevél", 1988. január elsejétől ilyennel utaztunk külföldre.

abdiel 2013.05.12. 17:08:18

ZÖPö_Tömegesen azért nagy túlzás inkább szelektíven. Ugyanis a magyar rendőrség még 1987-ben is bárkinek elutasíthatta az útlevélkérelmét.Lásd a fentebbi akkor még illegális Beszélő cikkét ahol 28 magyar állampogár neve és címe szerepel akik vállalták a nyilvánosság előtt is kiállásukat utazási jogaik mellett. Amúgy 1987-ben még elég "volt" pl egy szőlői rendőrségi besúgás,hogy egy felnőtt magyar állampolgár ne kapjon útlevelet: (a fiam disszidálni akar) saját tapasztalatból tudom.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2013.05.12. 17:47:02

@abdiel: sajnálom, hogy te abba a halmazba tartozol, aki nem kapott útlevelet. A "tömegesen" és a "szelektíven" nem zárja ki egymást. Az, hogy bizonyos feltételeknek meg kellett felelni, arról nincs vita (erről szól a poszt), igen, voltak, akiket visszautasítottak. Ha úgy gondolod, hogy statisztikailag jelentős az ilyenek száma, nosza, linkelj be egy kimutatást valahonnan!
Csak úgy lehazugozni valakit, az viszont elég modortalan húzás volt. Pláne, hogy csak ezért regisztráltál egy nicket.

abdiel 2014.01.24. 16:01:34

Sajnos 1987-re vonatkozó részletes utazási adatokat nem találtam, viszont itt az interneten megtaláltam Krassó György: Az útlevélhez való jog 1980-ban Magyarországon című írását. Ebben az áll, hogy 1977-ben körülbelűl 300000 magyar állampolgár - vagyis a lakosság alig 3% utazott nyugatra.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2014.01.25. 13:34:32

A semmihez képest ez akár "tömegesen" is lehet. Ne lovagolj a szavakon, köszönöm.