Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2010.11.29. 10:30 ZöPö

Nagy ekranoplán poszt, 2.: in medias res

Első rész: Így irtok ti

A hidegháború kellős közepén, 1966 szeptemberében egy amerikai kémműhold átrepült egy Kaszpi-tengeri szovjet haditengerészeti bázis felett. Az elkészült felvételek láttán az amerikai felderítők nagyon idegesen kezdtek fészkelődni. Langley felbolydult, mint egy méhkas, amibe maci szimatolt. A képeken feltűnt egy addig soha nem látott, száz méternél is nagyobb Dolog, ami leginkább egy repülőgépre, talán hidroplánra hajazott, de érthetetlen zömök, szögletes szárnyai voltak. Semmi hozzá foghatót nem láttak korábban. Még félkészen is nagyobb volt, mint bármelyik repülőgép, amelyikkel az USA addig rendelkezett.

Ahogy a képeket tovább elemezték, a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy ha be is fejezik ezt a szerkezetet, az csak annyira fog tudni repülni jócskán a szárnyak elé helyezett hajtóműveivel, mint egy béna kacsa. Valami egészen másra bukkantak: a szovjet idők egyik legtitkosabb katonai projektjeinek egyikére. A Dologra hamarosan a Kaszpi-tengeri Szörnyeteg nevet akasztották.

    • Eljátszottam volna azzal, hogy az alábbi Google felvételt úgy ágyazom be ide, hogy indításkor a Kaszpi-tenger teljes medencéjét lássuk, majd folyamatos nagyítással "rázuhanunk" a Szörnyetegre. Sajnos, ilyen magasról indulva nem tudom olyan pontossággal megadni a koordinátákat, hogy a kép középpontja nagyítás közben ne másszon el a Szörnyetegről még olyan magasságban, ahonnan az avatatlan szemnek még nem tűnik fel. Így megelégszem azzal, hogy olyan nagyítási szinttel indítok, ahonnan már jól kivehető a szárazdokk. Nagyítsd a képet, ha közelíteni akarsz a Szörnyetegre, távolíts, ha látni akarod, hol is van ez a cucc a Földön.

    • A szakértők kedvéért: 1966-ban természetesen nem a Kaszpijszk mellett ma is látható Luny modellt leplezték le, hanem a KM-et. A felfedezés élményét ez is hozza. :-)


Nagyobb térképre váltás

A Kaszpi-tengeri Szörny valójában nem repülőgép volt, hanem úgynevezett határréteg-repülő (wing in ground effect plane) volt, az orosz elnevezés szerint ekranoplán. Ahogy azonban a külföldi állampolgárok (még a Varsói Szerződés tagországának polgárai is) ki voltak tiltva Gorkijból (ma ismét Nyizsnyij Novgorod), ahol gyártották a kísérleti példányokat, még az "ekranoplán" szót sem volt szabad nyilvánosan kiejteni. Csak a kilencvenes években, a szocialista rendszer összeomlásával ismerték el a létezésüket és csak akkor kezdtek megjeleni felvételek róluk.


Sem a kisfiú, sem a teve nem mesélhetett senkinek a háttérben látható Szörnyetegről . Nem volt kinek.

A folytatásban megírom, mi is az a párnahatás és mitől rosáltak be annyira a jenkik, amikor felfogták, mi készül Gorkijban.

3 komment

Címkék: tudomány história katonaság repülőgép járművek


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr512480640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2011.01.19. 10:48:42

@milliliteratura: az ősszel lebetegedtem, azóta nem tudom utolérni magam. :-( Bocs mindenkitől, akit érdekelne.

@vagodeszka: köszönöm! Az englishrussián vannak még iszonyat jó képek, majd belinkelem azokat is.