Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2009.11.29. 20:00 ZöPö

Kincsek a padlásról

Közhelyszerű, hogy a padlások homályos zugaiban a kutató kincseket találhat. Kisebb-nagyobb tárgyakat, amiket elődeink épp szükségtelennek, de szerencsére nem megsemmisítendőnek ítéltek. Talán tudták a nagyszülők-dédikék, hogy ők testi mivoltukban már régen nem lesznek közöttünk, de a szellemük a félretett tárgyakban tovább él és egyszer csak újra napfényre kerül. Ez történt egy ládányi fényképpel is a balatonfüredi padláson. Ha nincs a kényszerítő körülmény, talán újabb ötven-száz évig alszanak tovább a képek, de fel kellett nyissam a ládát, ki kellett engedjem a dzsinnt. Hogy ki és miért tette el például a valőszínűleg képeslap-sokszorosításhoz használt üvegnegatívot, nem tudom. De a tetőablakon beszűrődő fény felé tarva már ott fent éreztem, hogy kincset találtam.

A problémát az jelenti, hogy elképzelésem sincs, hogyan lehetne beszkennelni. A boltban hozzáférhető filmszkennerek - ahogy a nevük is mutatja - síkfilmet képesek kezelni, a leggyakrabban a 35 mm-es Leica méretet, ritkábban a 6x9-es rollfilmeket. Ez a negatív 10x15 cm-es, közel 1 mm vastag és üvegből van. Ha valakinek van használható ötlete, kérem, bátran ossza meg velem! Ha lenne még filmes házilaborom, egy kontaktmásolatot előhívtam volna és azt normál síkágyas szkenneren beolvasom, de rég nincs. Áthidaló megoldásként azt találtam ki, hogy a notebookom képernyőjét egy monitor-teszt programmal tiszta fehérre állítottam, a képet föltettem rá és egyszerűen lefényképeztem. Bocs a gyenge minőségért, ezt a képet telefonnal csináltam, csak a szemléltetés végett:

Persze rekesz-előválasztást használtam, amennyire csak lehetett, leszűkítettem. Így több másodperces expozíció kellett, de nem gond, időnk van bőven. És természetesen közben a szobában minden más fényforrást lekapcsoltam. A képet  editorral visszafordítottam pozitívra, íme, ez az első közelítés:

Bátran bele lehet nagyítani, a Csemba Gyula szabómester műhelye előtt álló urak például igen jól kivehetők:

Egészen hihetetlen deja vu érzés volt a vendéglő és a tartálykocsi (vajon mit szállíthatott?) közötti csoportosulást megpillantani.

Csak én látom a Sörgyári capriccio jelenetét, karaktereit?

Folyt. köv. :-)

8 komment

Címkék: fotó balaton história


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr811561572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huffington 2009.11.29. 23:58:42

Jó az asszociáció. Nekem nem ugrott volna így be, de nem vagyunk egyformák. Persze, ahogy neked is, nekem is mindenről a p..a ugrik be!

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.11.30. 07:05:06

Ott a kerekarcú, bajszos, köpcös: Dr. Gruntorád az igazgatótanácsból. Ott van Francin a motorbiciklijén, egy korsó frissen csapolt serrel a kezében. És ott a teherautó, amivel lerövödítik az utat a kocsmákig és kisvendéglőkig... :-)

JoeP · http://mivanvelem.hu 2009.11.30. 09:14:49

Ha jól látom, a háttérben az meg a vörös templom. Hát, ma már egy kicsit máshogyan néz ki a tér.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.11.30. 09:28:35

@JoeP: Úgy van, a vörös templom. Az étterem pedig a Korona. Tegnap kapkodtam, nem raktam fel nagy felbontású képet, ma este pótolom.

Ja, igen: a kép nagy valószínűséggel a harmincas években készült, tehát 70-80 éves.

Mitya Ivanov 2009.11.30. 15:43:36

a csemba gyula feliratú ház ma mobiltelefon stzaküzlet (?), a háttértben álló ház helyén, aminek az homlokzatát látjuk, pedig egy bank áll. Most újították fel, de teljesen máshogy néz ki.
Magának a térnek a jellege szerintem nem változott, kérdés, hogy mi volt a mostani Közösségi Ház helyén?

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.11.30. 19:04:47

UPDATE: a teljes kép kattintásra nagyban nyílik.

Kofa 2009.12.01. 14:08:21

Szerintem nagyon jól sikerült az "amatőr szkennelés". Itt vannak a "profik", akik üvegnegatívot is vállalnak:
www.cpd-kft.hu/index.php/en/szolgaltatasaink/szkenneles-archivalas