Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2009.09.30. 20:30 ZöPö

Polanski nem áll a törvények felett

No hál' Istennek, ezt is kimondta végre valaki. Mert mintha a világ egyik fele tömeges és kollektív amnéziában szenvedne.

Daniel Cohn-Bendit, az Európai Parlament zöldpárti képviselője, egykori 68-as diákvezér szerint a kulturális miniszternek nem kellett volna kommentálnia a nem az ő hatáskörébe, hanem az igazságszolgáltatásra tartozó ügyet, s inkább azt kellett volna mondani: "Előbb utánanézek az esetnek". Hasonlóan nyilatkozott Bertrand Delanoe párizsi szocialista főpolgármestere és Marie-George Buffet, a Francia Kommunista Párt főtitkára is. A nők és gyermekek jogait védő szervezetek pedig egyenesen elítélték a Polanski irányában a mutatott "elnéző magatartást". (Index.hu)

Végre! Köszönöm.

Ismerjük Polanski gyerekkorát, a varsói gettóval, a koncentrációs táborba hurcolt szüleivel (az apja túlélte Mauthausent, az anyja epusztult Auschwitzban), ismerjük felesége, Sharon és meg sem született gyermeke elképesztő tragédiáját és ismerjük és elismerjük filmrendezői munkásságát. Mindezek azonban nem tesznek (mert nem tehetnek) senkit a törvényeken felül állóvá.


Samantha G., 1977-ben

Roman Polanski nem véletlenül itatta és kábítószerezte be a 13 (tizenhárom) éves Samanthát. Nem a sors különös szeszélye folytán kényszerítette, hogy vetkőzzön le és nem puszta tévedésből akadt bele a farka alul-felül a kislány összes lyukába kényszerítette orális szexre, közösülésre és szodómiára a kislányt, hanem mindezeket szabad akaratából tette. Szabad akaratából, amit elvett a gyerektől.

Roman Polanski bűnt követett el, amiért bűnhődnie kell, bárki is legyen ő.

És ugyanez áll Francis Ciarán Tobinra is.

Hasonló gondolatok: kozervatórium.blog.hu:

Ami azonban sokkal fontosabb a 76 éves rendező lecsukásánál az az, hogy egyértelművé válna: bármilyen sikeres, kedvelt vagy tehetséges is valaki, az nem menti fel a tettei alól - elfutni lehet, de elmenekülni nem. 

11 komment

Címkék: leányfalu vazze!


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr91419123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tothfe 2009.10.01. 02:46:55

yes, yes. Én is akartam erről írni. De gyanítom, a régen történt, mindenki szereti a kedves művészt, a leányzó is akarta stb. stb. felmentő körülmények miatt majd azt fogja kapni, hogy ejnye-bejnye. :(

etus

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.10.01. 07:59:28

1) A leányzó nem akarta,
2) feltéve, de meg nem engedve, hogy akarta, 13 éves volt. Innentől nincs tovább.

A "régen történt", az meg a doktor ifjabb Báránygyík-féle taktika. Minden lehetséges módszerrel húzni az eljárást, majd enyhítő körülményként hivatkozni az eltelt időre.

ribizli 2009.10.06. 16:14:39

Az elmondottakkal teljes mértékben egyetértve azért még valamit megjegyeznék:
a kislány szüleinek felelőssége!
Egy másik Indexes cikkben írják, hogy fotózásra hívták el a kislányt, és ezzel az ő anyja is egyetértett. Nem tudom elképzelni, hogy engem 13 éves koromban elengedtek volna.
És nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a "kedves" szülők fejében nem fordult meg legalábbis, hogy így meglehet a 15 perc hírnév.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.10.06. 17:06:08

@ribizli: Igazad van, de azt kell mondjam, nem számít. Egy másik blogban, ahol épp ezt a körülményt hozták fel enyhítő körülményként, ezt írtam kommentbe:

"Nem érdekel, hogy hány éve történt, nem érdekel, hogy erőszak volt-e vagy sem, nem érdekel, hogy Samantha G. a világ legnagyobb kurvája volt-e az anyjával együtt, mielőtt Jack Nicholson házának küszöbére tette a lábát. Egy dolog érdekel:

Samantha G. 13 éves volt.

13 éves gyerekeket nem itatunk szeszesitallal, nem adunk nekik drogot (se sokat, se keveset) és végül, de nem utolsó sorban nem rakjuk bele a farkunk egyetelen testnyílásába sem. Aki ilyet tesz, az BŰNÖS.

És nem érdekel, hogy milyen gyerekkori trauma érte, nem érdekel, hogy milyen felnőttkori trauma érte, nem érdekel, hogy mit tett le még utána az asztalra, mert ezek nem ellentételezhetnek egyetlen bűnt sem (ahogy a kommunizmus és a fasizmus bűnei nem igazolják/mentik fel egymást).

Aki pedig bűnös, annak bűnhődnie kell.

Mi olyan bonyolult ebben?"

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.10.06. 23:25:28

Aki Polanskit bántja, magát az Istent bántja. És nem örül neki, annyit elárulhatok:

csucsuka.blog.hu/2009/10/06/vampirok_balja_10

ribizli 2009.10.07. 14:22:26

@ZöPö (inda): Igen, mondom, egyetértek. Nem enyhítő körülmény, egy felnőtt ember _mindenképp_ felelős a tetteiért, ez az eset meg - ha csak részeiben igaz is - gusztustalan és elítélendő. Sőt: Polanski hányatott sorsát felemlegetni itt - pofátlanság szerintem.
Csak álszentségnek tartom, hogy S.G. szüleinek felelősségéről nincs említés sehol.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.10.07. 14:49:35

@ribizli:

Ha a szülők felelősségét firtatjuk, én nem fogok ellentmondani. Lásd: route66.blog.hu/2008/08/25/gyerekhalal_szentendren

Vagy ott az az emlékezetes "vitám" a robzon nickkel, akit egy diszkóban pezsgősüveggel csaptak kupán. Azzal érvelt nekem, hogy azt az adott esetben én sem tudtam volna kivédeni. DE IGEN. Én nem járok olyan helyekre, ahol emberek egymást pezsgősüveggel csapkodják kupán. (Meg is úsztam eddig a kupáncsapást.)

Remélem, érthető az analógia: ha a kedves mama nem engedi kettesbe a lányát egy meglehetősen szabados művésszel, ha előző nap - előző héten kikérdezi, hogy mégis, mivel töltötték az időt, akkor most nincs miről tépjük a szánkat. :-)

De nevezzen bárki érzéketlen tuskónak, ez sem érdekel. A mára vén trotty Polanski sorsa sem érdekel (legfeljebb a filmjei).

Bűn nem maradhat büntetlen, ez az egy érdekel.

Gondolom, tudjátok, miért.

Kaga · http://autostat.hu/markatoertenetek 2009.10.16. 16:08:25

A trend az, hogy aki híres, azt tesz, amit akar.
Volt nálunk egyszer ki is, aki megölt egy rendőrt belőve, aztán csak külföldre ment és éli világát?