Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2009.06.25. 10:00 ZöPö

Barmok a zebrán - pontosabban előtte

Bocsásd meg nekem, oh, Nyájas Olvasóm, először nem a saját gondolataimmal foglak traktálni. Megkérlek szépen, kattints az alábbi linkre és olvasd el az Index - Totalcar publicistájának írását. Kérlek. Könyörgök.

Barmok a zebrán

Ráadásul autóval a zebránál soha nem lehet igazunk, mert a KRESZ elég egyértelműen fogalmaz: "Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének – a szükséghez képest megállással is – eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg."

Ehhez képest csodás publicisztikai alapanyagot jelent, ha valaki kiáll egy reggel az iskola előtti zebrára, hogy segítse a gyerekek átkelését. Az már önmagában is véleményes, hogy ilyesmire miért van szükség, a kolléga tapasztalatait pedig a legelvakultabb autós érdekvédő sem tudja megmagyarázni vagy megvédeni. Az arra kocsizók többsége ugyanis a zebra felé közeledve akkor sem lassított, ha egy csoport gyerek és egy rikító láthatósági mellénybe öltözött felnőtt várt az átkelésre. Sőt, sokan inkább gyorsítottak.

Megállni végképp kevesen voltak hajlandók, néhányan még akkor sem vették el a gázt, ha épp emberek haladtak át az gyalogátkelőn. A legelvetemültebb telefonálva, dudálva csörtetett a zebrán haladó gyerekek közé, amiért én a statáriális bíróság általi halálbüntetést sem tartanám túlzásnak. Mindezt egy fagyos, jeges, téli reggelen.

Innen átveszem a szót.

Bíróság? Minek? Helyben agyonverni. Megfelelő hosszúra szabott collos vascsővel, baseball-ütővel, féltéglával, bármivel, ami a közelben akad. Aki nem tiszteli mások életét, vagyis a törvények felettinek tartja magát, az maga mondott le a törvényes eljárásról. A társadalomnak pedig védekeznie kell.

Elragadtak az indulataim? Igen.

Biztosan csak tréfálok? Nem.

Nem vagyok ijedős, sem kis darab. Utóbbi nem érdem, az én túlsúlyom már egészségtelen. Többször éreztem azt, amit Piedone érezhetett Afrikában, amikor a sivatag közepén átszelő vonatot a sínen integetve állítja meg, majd hálálkodására a mozdonyvezető így felel:
- Naná, féltettem a mozdonyt.
Azt gondolom, sokszor csak ezért engednek át, mert attól tartanak, hogy csúnya horpadásokat okoznék az értékes autó karosszériáján, inkább kerülik a macerát. Átengednek, mondjuk tíz esetből ötször. A többi öt kikerül a szembesávban(!) vagy egyszerűen csak nem vesz rólam tudomást, mert tudja, hogy fosok és úgyis hátra fogok ugrani, mert féltem a szaros életemet.

Például a saját házunk előtti zebrán. Tetszik érteni, az otthonom előtt, ahol naponta ötször kell átmenjek, félek. És a félelem előbb-utóbb agressziót szül. Ettől a pillanattól külön félek egyébként.

Legutolsó kalandom: már elindultam többedmagammal a zebrán, amikor kurvanyuka (kézben tartott mobiltelefonon csevegve éppen) kurvalányával csak azért nem hajt közénk, mert visszalépünk. Rájuk ordítottam: HALLÓ!, még jó, hogy egyáltalán ez a szó eszembe jutott, kurvalányka rám bambul az anyósülésről, körülbelül ezzel a tekintettel: mit ordítozik itt ez a dagadt f#ß? Ha Superman vagy Robocop lettem volna, kirángatom őket a kocsiból és a fejüket a zebrához verem, hogy tudatosuljon bennük (ha ez egyáltalán lehetséges), miről feledkeztek meg.

De csak egy dagadt f#ß vagyok, akiről néha(?) levedlik a kultúra és mocskos szavakat használ.

Elnézést kérek, szégyellem magam.

___________________________________________

UPDATE: YouTube videó. Köszönet Rocko-nak, aki a kommentekben felhívta rá a figyelmem.

ÉS MOST UGYANEZ MAGYARORSZÁGON:

KOMMENTÁR NÉLKÜL:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

Magatartás a gyalogosokkal szemben

43. § (1) Kijelölt gyalogosátkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

(2) Azt a helyet, ahol az (1) bekezdés értelmében a gyalogosnak elsőbbsége van, járművel csak fokozott óvatossággal és mérsékelt sebességgel szabad megközelíteni úgy, hogy a vezető elsőbbségadási kötelezettségének - a szükséghez képest megállással is - eleget tudjon tenni, és e kötelezettségének teljesítése tekintetében a gyalogosokat a jármű sebességével ne tévessze meg.

16 komment

Címkék: leányfalu vazze!


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr721207206

rivera 2009.06.25. 12:07:15

Régóta tervezem hogy videóra veszem és youtube-ra töltöm hogy megy ez Németországban.

Néha olyan érzésem van ha a zebra közepén nekiállnék barbecue-t sütni akkor se dudálnának hanem türelmesen kivárnák.

Ég és föld a különbség, pedig földrajzilag csak párszáz kilóméter.

vwxyz (törölt) 2009.06.25. 12:13:00

Ha gondolod, szívesen megmutatom, hogyan kell határozottan, biztonságosan, szabályosan és eredményesen átkelni a zebrán. Nekem nincs ezzel problémám.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.06.25. 12:24:12

@vwxyz: Neked egészen mással van problémád. Miből gondolod, hogy más nem tudja?

Ne a gyalogosokat tanítsd, tisztelettel kérlek. Elsőbbségük van és kész.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.06.25. 12:27:08

@vwxyz: Egyébként, tudod mit? A mi zebránkon bemutathatod az okosságod. Majd én videózok. Ha szerencséd van, meg is tudod majd nézni a felvételt.

Rocko- 2009.06.25. 13:05:23

@rivera: a videot lekésted:
www.youtube.com/watch?v=uaF4-HEPQE0

"Néha olyan érzésem van ha a zebra közepén nekiállnék barbecue-t sütni akkor se dudálnának hanem türelmesen kivárnák."
azért kétlem, h az indokolatlan zavarást ne büntetnék, szóval inkább ne próbáld ki.

vwxyz (törölt) 2009.06.25. 13:13:17

@ZöPö (inda): Komplett posztot írtál róla, lásd fenn.

Nem nevelem őket (magunkat), nem is írtam ilyet. Az egyszerű helyzeteket megoldom, és nem hisztizek miattuk.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.06.25. 13:24:07

@vwxyz: Gondjaid vannak az egyszerű írott szöveg helyes értelmezésével? Vagy csak a prekoncepcióidat vetíted a poszt helyére? Egyik sem jó. :-(

A vonatoknak a vasúti átjáróban miért nem akarja senki elmagyarázni a "határozott, biztonságos, szabályos és eredményes átkelést"? Mert senki nem vonja kétségbe vagy próbálja relativizálni azt, hogy a vonatnak elsőbbsége van és kész. Nincs "de", nics "ha". Az a kevés, aki mégis megteszi, az előbb-utóbb megdöglik és kész.

A gyalogosnak ugyanígy MINDIG elsőbbsége van az irányítás nélküli kijelölt gyalogátkelőhelyen. Pont. Nincs a KRESZ-ben olyan, hogy a határozatlan vagy bizonytalan, esetleg a lassú gyalogosnak nincs elsőbbsége. Sapienti sat.

rivera 2009.06.25. 13:41:03

Rocko, :)
Nyilván túloztam - de azért mert hihetetlen a különbség. Otthon az van amit ZöPö ír, egy forgalmasabb úton - pl Budafoki út - szinte meg kell tervezni egy átkelést, itt pedig egyszerűen mész és megállnak, a világ legtermészetesebb dolga.

vwxyz (törölt) 2009.06.25. 15:11:16

Nézd, én megoldom. És van olyan is, aki egy villanykörte becsavarását sem képes megoldani, viszont órákig tud rinyálni miatta.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.06.25. 15:15:59

@rivera: Pont erre gondoltam én is. Az általam írtakkal ellentétben NEM szeretnék látni pl. egy "határozott" átkelést pl. a Budaörsi úton a laktanya előtt, mert ott bármilyen határozottság határozottan a hullaházba juttatna bárkit.

rivera 2009.06.25. 15:25:05

vwxyz, szinte mindenhez lehet alkalmazkodni, ez nem kérdés. De vannak nyugdíjasok, gyerekek, kismamák, akiknek nehezebben megy.

Ha lenne statisztika a zebrán halálra gázolt gyalogosokról, szerintem elég elöl szerepelnénk benne. Mégegyszer, én is megoldom. De egy kismama babakocsival nem biztos.

vwxyz (törölt) 2009.06.25. 15:29:22

@rivera: Igazad van, viszont én a posztra reagáltam, az pedig a szerzőről szól, és nem erről a problémáról.

hobe 2009.06.26. 00:42:33

A videon lathato autosok nemelyiket Uj-Zelandon egy vizsgan megbuktatnak: amig a gyalogos be nem fejezte az atkelest, az auto nem mozdul, nem kergetjuk le a zebrarol! Es ezt igy is csinaljak, meg a boyracer hulyegyerek is a Subarujaval.

naavii 2009.06.30. 08:52:43

Sokáig én is úgy éreztem, hogy nem jelent gondot a zebrán való átkelés. Aztán egy baromarcú helyi aranyifjú majdnem kiverte a kezemből a babakocsit (gyerekestől) és ekkor én is úgy gondoltam, ideje méretre vágni egy darab földkábelt és oldható módon rögzíteni a belső zsebem mellett á la Fülig Jimmy.

Ellenpéldaként egy ausztriai történet:

St.Pölten, kormányzati negyed, tanulmányúton a tartományi környezetvédelmi minisztériumban. A többiek kicsit lemaradva, gondoltam, a zebránál bevárom őket, ott úgyis mindig várni kell.

Megálltam a zebránál, közel s távol sehol egy autó, én meg várok a csapatra. A távolban feltűnik egy kocsi, odaér a zebrához, megáll, mutatja a sofőr, hogy mehetek. Hát inkább átmentem, ha már ilyen rendes volt, elvégre várni a túloldalon is ugyanolyan hatékonyan lehet.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.06.30. 09:11:03

@naavii: Zoltai Marcit és Zoltai Petrát a zebra ELŐTT, a járdán gázolta halálra egy száguldozó ír úr 2000. április 9-én (-> "leányfalu" tag a blogban). Én azóta nem kábellel, hanem méretre vágott vascsővel szeretnék közlekedni.

---

Kedves székely ismerősöm, Ozsvát Pali bácsi is azt mesélte Norvégiáról, hogy megállt bámészkodni az út szélén, hangsúlyozom, nézelődni, de az autók azonnal megálltak, hogy átengedjék. Annyira kínosan érezte magát szegény, hogy inkább átment. :-)

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.07.03. 19:07:12

@vwxyz:

Tessék, itt menj át határozottan:

index.hu/video/2009/07/03/halalzebra/

ÉS MESSZE NEM EZ AZ EGYETLEN.