Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2009.06.10. 18:30 ZöPö

Kevin Smith Ferdeverzuma, 1.: az ősrobbanás

1994-ben egy addig szinte teljesen ismeretlen arc, Kevin Smith robbant bele a mozi világába a saját produkcióban készült Clerks, magyarul nagyjából Eladók című filmjével. (A DVD-t Magyarországon Shop Stop címmel forgalmazzák.) A filmet főleg hitelkártyákkal és a családtagoktól-jóbarátoktól vett kölcsönökből finanszírozták. Kevin Smith egy interjúban elmondta, hogy a költségek egy részét egy biztosítás fedezte. A Jason Mewes-al közös autójukat ugyanis elvitte egy áradás. Jason ugyan jó előre figyelmeztette, hogy jó lenne egy dombtetőre felparkolni a kocsival, de Kevin nem hallgatott rá. Végül a nagy képregény-rajongó Kevin a gyűjteménye tetemes részét is eladta, hogy pénzhez jusson – ezt persze azóta jórészt sikerült visszavásárolnia. Már volt neki miből. A felvételekhez egyetlen, kölcsönzött 16 milliméteres kamerát használtak. Fekete-fehér nyersanyagra forgattak, amit maguk vágtak, éppen a film egyik helyszínéül szolgáló videókölcsönzőben. A fő helyszín egyébként az a szomszédos vegyesbolt, ahol akkoriban Kevin Smith maga is dolgozott. A bolt és a kölcsönző olyannyira valóságos, hogy ma is működnek, Krenyáék tavaly tavasszal megkeresték őket, meg is találták. Videót nem kölcsönöztek, de a boltba bementek és megpróbálták összeállítani a Tökéletes Tucatot (nem lövöm le a poént, akik látták a filmet, úgyis tudják, mi az), az eladó (nem Kevin Smith, de nem is Dante Hicks) pedig erre meglehetős nemtetszését fejezte ki.

Mivel a boltot a filmesek csak éjszakára kapták meg, ezért beiktattak a forgatókönyvbe egy apró részletet, miszerint valaki teletömte a redőnyök lakatját rágógumival, ezért nem lehet a redőnyöket felhúzni. Így értelmet nyer, hogy a filmen miért sötétek az ablakok, noha odakint nappal van. A filmzene jogdíjainak költsége, körülbelül 27.000 dollár meghaladta a produkciós költségeket (26.800 dollár), ez először fordult elő a filmkészítés történetében. Következzen a film egyik betétdala: I Can’t Even Tell, a Soul Asylumtól. A videóban feltűnnek a film szereplői is: Dante és Randal, az eladók, na és persze Jay és Néma Bob. Mindannyian hozzák a formájukat. Naná: a klipet a Sony Music és a Soul Asylum felkérésére maga Kevin Smith rendezte.

Néma Bob nem is olyan néma. A Shop Stopban és a Shop Showban csak egyszer szólal meg, a Dogmában kétszer. A Képtelen képregényben már egy egész hosszú beszéde van, és a Jay és Néma Bob visszavágban szinte fecsegővé válik (ezekről a filmekről később, haladjunk szépen sorjában). A fuck és derivatívái amúgy 91-szer hangzanak el a filmben, főként Jay és a kissé mizantróp Dante szájából. Jayt egyébként le is hagyták a DVD-borítóról és a film poszteréről, túlságosan különcnek találták a film népszerűsítéséhez.

Az eredeti Clerks logo mindenféle kaják és újságok betűiből áll össze.
Cosmopolitan
Life
Rolling Stone
Ruffles
Clark Bar
Goobers

Kevin Smith nemdohányzó, sőt, dohányzás-ellenes volt a forgatás előtt, ezért a filmen valójában nem is tüdőzte le a cigarettáját. A filmbéli dohányzás-ellenes szentbeszéd az ő nézeteit tükrözte. A forgatás végére napi két dobozzal szívott el, rendesen. A filmben számtalan utalás, referencia van elrejtve a rendező kevenc filmjeire, ez Kevin Smith védjegyévé is vált. Dante és Randal például komolyan vitatkoznak, hogy a Birodalom visszavág vagy a Jedi visszatér vége jobb-e. Caitlin nekrofil kalandja után Randal a Cápa zenéjét utánozva mozgat a salsamártásban egy nacho-darabot, miközben így szól: szükségünk lesz egy nagyobb hajóra – egyértelmű utalás a Cápára. Jay a bolt oldalát támasztva így kiált fel: mindent megb!§#¤k, ami mozog! Ezek Dennis Hopper karakterének szavai a Kék bársonyból. Dante így szól egy járókelőhöz: nincs idő szerelmeskedni, Dr. Jones (Indiana Jones és a Végzet Temploma).

Noha Dante és Randal lagymatag bunyóján kívül semmiféle erőszakos jelenet nem látható a filmben, eredetileg NC-17 minősítést kapott az MPAA-tól a durva szövegek miatt. A terjesztő Miramax ezért felbérelte a korábban O. J. Simpsont is védő Alan M. Dershowitz ügyvédet, aki elérte az MPAA-nál, hogy sima R-re vegyék vissza a besorolást és még vágni sem kellett belőle. A film a Legjobban Túlértékelt 20 Film egyike a Premiere szerint, mégis ez a VHS kazetta az, amelyet a statisztikák szerint a legtöbbször lopnak el az amerikai kölcsönzőkből.

Szólj hozzá!

Címkék: film


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr751177256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.