Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2009.04.26. 15:10 ZöPö

Szolzsenyicin és a gondolatrendőrség

Mielőtt a lényegre térnék, egy kis coming out: baloldali vagyok és liberális (de nem MSZP-s vagy SZDSZ-es). Persze lehet, hogy ez sokakat nem lep meg, soha nem titkoltam. Az értelmes jobb oldali barátaimmal (hál’Istennek sok van belőlük) olyan dolgokról szoktunk beszélgetni, amiben egyetértünk, a kevésbé értelmesekkel egyszerűen kerülöm a „veszélyes” témákat. Néha azonban nem bírok magammal és az igazságkeresésem legyűri a józan eszem. (Jut eszembe, az iwiwen az ismerőseim következőképp értékeltek az „Egymás szemében” nevű alkalmazásban: őszinteség 5.0, szépség 1.0. Sebaj, legalább van hova fejlődnöm. :-)) Itt van például az a topic, amit az eredeti témája miatt … Na, ácsi kicsit! A topic témája, micsoda tautológia, micsoda pleonazmus! Persze, ha a topic témája kifejezés értelmezhető úgy, hogy a fogalmat analóg értelemben használjuk és önmagánál nagyobb területre terjesztjük ki: a topic szót tematizált hozzászólásfolyam egy internetes fórumban értelemben alkalmazzuk (félretéve az eredeti téma megkötést) egy olyan jelentés kifejezésére, amely az eredeti fogalomtól valamely jegyben eltér: esetünkben az Index Fórum egy hozzászólásfolyamának eredeti, deklarált témája. De inkább nekifutok még egyszer.
 
Tehát: van egy téma az Index Fórumban, amit szívesen olvastam és írtam – eddig. Zavart ugyan az időnként megnyilvánuló zsigeri gyűlölködés, például a harsogva és fröcsögve kisebbséggyűlölő, amúgy maga is kisebbségi köztörvényes bűnöző bornírt szövegei, de az eredeti téma annyira kedves volt nekem, hogy túltettem magam ezeken. Amit azonban nehezen viselek, az a képmutatás, a kettős mérce és a lokális, hónaljszagú gondolatrendőrködő szándék. Mint oly sokszor a topic életében, a héten ismét heveny kommunistázásba csapott valaki:
Erre megjegyeztem, hogy ha valóban nemzeti összefogást sürgetnek, talán félre kellene tenni az ilyen üres, címkéző, a másik oldalt úgy általában megbélyegző szövegeket. Alekszandr Iszajevicsnek volt oka a kommunistákat nem szeretni, tőle talán elfogadható lenne a fenti szöveg. De ami a legfontosabb: (éppen az üres frázispufogtatása miatt) az égegyadta világon nincsen semmi a fenti szövegben, amit minimális történelmi ismeretekkel ne lehetne mondjuk a keresztény egyházakra alkalmazni. Quid rides? Mutato nomine, de te fabula narratur, ahogy a művelt francia mondaná.
 
Nos, a hónaljszagú, lokális gondolatrendőr nem viselte el a fenti véleményemet és törölte a topicból. Remélem, ettől azóta is jobban érzi magát, kis világa így kerek, kiirtottuk azt a véleményt, amit nem voltunk képesek tolerálni, hurrá. Persze, az egész történetnek Szolzsenyicin életútjának ismeretében valamiféle furcsa, torz fintora van: valaki Szolzsenyicint idéz, majd (maga vagy slapaja útján, mindegy is) gondolatokat-véleményt üldöz, bájos, ugye?
 
De a legszebb az egészben az, hogy nagyon úgy áll a helyzet, hogy Szolzsenyicin a neki tulajdonított idézetet valójában soha, sehol nem mondta.
 
 
 
Érdekesség: az indexes "czimbi" is láthatóan a félregépelt változatot kopipasztázza. Ezt olvassa naponta százszor irodája üzenőtábláján? :-) A Gyűlölet Öt Percét ugye tetszenek tartani rendesen és rendszeresen?
 
Tessék, uraim, MOST lehet törölni!

2 komment

Címkék: internet irodalom vazze!


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr581087351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herb · http://herb.vorbis.hu 2009.04.27. 16:47:49

A "szépség 1.0"-t tőlem kaptad, ehh hehe.
Akkor én is kamingolok, de csak a mellékhelyiségbe, mer' be vagyok zárva fizikailag a lakásba és ebbe a szintén 1.0-s testbe. (a nacska meg fel van mászva a fára.)

Nem szeretem a politikát; van szerencsétlenségem szélsőbalos és szélsőjobbos embereket is ismerni, és azt vettem észre, hogy a hátam mögött összeérnek (.lásd "görbült tér", de az is lehet, hogy télleg megbomlott a téridő-kontinuuum, a sok időutazás okozta paradixon miatt. Egyszer visszamentem az élet keletkezéséhez, hogy ott és akkor megállítsam, de ez csak félsiker, mert az eredeti univerzum változatlan maradt, a párhuzamosban meg unalmas volt egyedül.

Na akkor politikailag én valahol nagyon mélyen, egy messzi-messzi galaxisban (réges-réhen) vagyok, nagyon, nagyon mélyen, de a szélrózsa minden irányába' egyszerre.

Az sem lehetetlen, hogy földön és magamon kívüli vagyok.
Ez kizárt dolog, mert nem tudom.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.04.27. 18:28:27

Nem tetszem, cukipofa? :-DDDDDD

Na most, komolyan: azt, hogy a szélsőX meg a szélsőY "hátul" összeér, a napokban sajátos reflektorfényt kapott szerencsétlen Eduardo olyan szépen bizonyítja. Ő sem "elöl" ment át az X-ből Y-ba, hanem ott hátul, a kertek alatt.

És semmi többet nem tudok elmondani. Kéremkapcsojjaki.