Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2009.01.12. 10:00 ZöPö

Szmogriadó és az elemi matematika

Ezt is megértük: Demszky liberalisszimusz elrendelte a szmogriadó azon fokozatát, amikor páros napokon a páros, páratlan napokon a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek (a kivételek felsorolásától eltekintek). Nem is az zavar, hogy a végrehajtáshoz hiányzik a törvény, azaz semmi nem történik, ha nem tartom be (bár én betartottam, ma busszal-metróval jöttem be dolgozni, sőt, megfigyelésem szerint jelenleg 95% a páros rendszámú autók aránya az úton, le a kalappal a budapestiek előtt!). Ami engem zavar, az a közlemény szövegezése:

A naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek (rendszámtábla utolsó számjegye számít) a főváros közigazgatási határán belül, kivéve az M0-ás fővárosi szakaszát!

Kedves Demszky úr, tisztelt Demszky-adminisztráció!

Én (önöktől eltérően) nem a kaszinóban tanultam a matekot, ahol a nulla nem EVEN, nem is ODD, hanem zöld színű. Páros számnak nevezzük azokat a számokat, amelyek kettővel (2) maradék nélkül oszthatóak. Mivel nullában (0) a kettő (2) megvan nullaszor (0) és nem marad semmi (0), ezért a nulla (0) páros szám. Ha ez túl nehéz lett volna, tudok lejjebb menni: az osztály létszáma páros, ha a páros tornasorban mindenkinek van párja, azaz senki nem marad pár nélkül. Mivel a nulla létszámú osztályban egyetlen kisfiúnak vagy kislánynak sem kell kihagynia a sótörést, így a nulla létszámú osztály páros létszámú osztály, quod erat demonstrandum. Ahhoz a zseniális kitételhez már szavam sincs, mely szerint az utolsó számjegy számít. Esetleg talán még külön hozzá lehetett volna tenni, hogy a betűk nem számítanak, hacsak nem római számokkal írták a rendszámot és nem vagyok hajlandó gondolkozni azon, hogy mi van, ha nem tízes számrendszerben (a kettesben igaz, eddig jutottam).

Az viszont határozottan érdekel, hogy mi a helyzet azokkal a járművekkel, amelyeknek teljesen legálisan nincs is szám a rendszámtábláján?

Egy New York-i matektanár kocsijának "rendszámtáblája"
(csak remélni tudom, hogy nem a diákok rugdosták össze)

3 komment

Címkék: tudomány vazze!


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr82872345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hunterbear 2009.01.12. 11:11:33

:) Tudományosan teljesen rendben van amit írsz. Amúgy egyébként ha csak annyit mond, hogy egyik nap a páros, másik nap a páratlan rendszámúak közlekedhetnek, akkor el tudom képzelni, hogy az emberek fejében elég nagy ijedtség lenne, hogy akkor most ezt hogy számolják ki. Tudod, olyan ez, mint amikor felhív egy téves hívás, és megkérded, mit hívott, és az a te számod, és elmondod neki, hogy igen, ez a szám az a szám, de iltt olyan nincs, amit keres, és erre 2 perc múlva tuti visszahív. Mert nem képes megérteni azilyen alap matematikát se.

(mellesleg amit meg én írtam a zen-be, az annyiban érdekes, hogy miért van vajon, hogy az emberek egyből kibúvókat keresnek...)

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2009.01.12. 11:53:37

Jó, én sem úgy gondoltam, hogy az legyen a rendelet szövegében, hogy "a P=2Z egyneletnek megfelelő sorszámú naptári napokon azok a gépjárművek közlekedhetnek, amelyek rendszámának utolsó számjegye megfelel a P=2Z egyenletnek, minden más napon pedig azok, amelyek rendszámának utolsó számjegye az N=2Z+1 egyenletre illik". És teljesen igazad van, a hülyebiztos megoldás a taxatív felsorolás lenne, legalább úgy, hogy "a 0, 2, 4, 6 és 8-ra végződő napokon a 0, 2, 4,6, és 8-ra végződő rendszámúak közlekedhetnek, stb. stb."

Így viszont, ahogy most jelent meg a rendelet, implicit benne van az állítás is, hogy a T. Városháza buktatható lenne az alsós matekból.

Herb · http://herb.vorbis.hu 2009.01.12. 16:21:36

Nekem 0 a rendszámom, bármikor közlekedhetek, amikor csak akarok. Szerencsére ritkán járok bp-en, még nagyobb szerencse, hogy autóm sincs sem nem senem de. Rendszámom van, aki a legtöbbet ígéri érte, azé lesz. 1.000.000 Ft-ról indul a licit.