Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2009.01.07. 10:00 ZöPö

Akar látni egy képet a harckocsizó beleiről?

- Mondja! Maga tudta, hogy egy 4 mérföld hosszú csőrendszer van a hasában?
- Tessék?
- Tudta, hogy egy 4 mérföldes csőrendszer van a hasában?
- Nem, ezt nem tudtam.
- Meg szerencse, hogy itt vagyok. Szóval, 4 mérföldnyi cső van a hasában szorosra összegöngyölve. Muszáj, hogy szorosra legyen göngyölve, különben nem férne be. Persze nem akármilyen anyagból van ám a cső, hanem egy speciális anyagból, amit bélnek hívnak. A beleket nagyon szorosra össze lehet göngyölni, ezért fér bele olyan sok a hasába. Magát nem érdeklik a belei?
- Nem különösebben.
- Ez hiba! Nagy hiba! Mert a belei nélkül nem tudna emészteni. És akkor elég hülyén nézne ki! Akar látni egy képet a beleiről? Van itt egy kép a beleiről. Persze nem a maga beleiről, hacsak nem maga volt a fotómodell. De maga nem lehetett a fotómodell, mert ahhoz előbb meg kell halni.
- Igazán?
- Igen, úgyhogy ez nem valami jó állás. Mármint a bélfotómodellé. Nincs nagy tülekedés iránta. Látja, milyen nagy utat tesz meg, amit megeszik? 4 mérföldet 1 mérföld per óra sebességgel. Ebből következik az az érdekes adat, hogy az étel sohasem kerül igazán frissen a hasába.

 

 

Peter Cook: Érdekes adatok (részlet), fordította Galla Miklós

 

Hogy is szól a mondás? "Nincs az a marhaság, amit valaki meg ne akarna valósítani." Vagy máris meg ne valósított volna. Bemutatok egy gyerekeknek szánt szovjet képeskönyvet, amolyan cirill betűs Ablak-Zsiráfot, amely a nagy értékű harci technika rejtelmeire oktatta a szovjet nebulókat egy T-34 mintájú harckocsi úgynevezett robbantott rajza segítségével. A didaktika jegyében a tankot egy hatalmas, képzeletbeli fűrésszel apró darabokra vágták, amelyeket eltávolítottak egymástól. Így bemutathatóakká váltak azok a részletek is, amelyeket normál körülmények között a burkolat eltakar. A probléma akkor keletkezett, amikor az imaginárius fűrész a tér olyan pontjain metszett keresztül, ahol a kezelőszemélyzet ül. A rajzoló - feltételezésem szerint maga is katona - nem sokat lacafacázott. Ott kell vágni, akkor ott kell vágni. Mindegy, mi van ott. Így aztán kettévágta a töltő-kezelőt is, akinek így láthatóvá váltak a gerinccsigolyái és a szép, barna belei is. A négy mérföldes csőrendszer. Ettől a kettészeléstől persze a töltő-kezelő harci kedve lankadatlan, elszántan tölt és kezel a képen, jaj a gaz imperialista, fasiszta vagy mittudoménéppmilyen ellenséges hordáknak. Szinte hallani a fémcsikorgást és az amúri partizánok dalát:

Verve fut már sok kozák-atamán,
Szanaszéjjel, ki merre lát
És a Csendes-óceánnál
Véget érnek a csaták...

Robbantott tank
Erős idegzetűek kattintsanak a nagyításhoz!

A legszebb az egészben az, hogy ezt legalább négy helyen (a Párt, a hadsereg, a kultusz- és az oktatási minisztérium) jóvá kellett hagyják. A Szovjetúnióban az ember azt a négy mérföldes csőrendszert sem üríthette ki anélkül, hogy előtte ne készített volna tervet és azt ne hagyták volna jóvá az Illetékes Elvtársak.

(Az englishrussia.com/ nyomán.)

2 komment

Címkék: tudomány katonaság járművek


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr55863070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.