Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2008.08.10. 17:00 ZöPö

Protiwinsky nyomában, I.

A Balaton Tihannyal, eső után
A fenti képet Protiwinsky Ferenc balatonfüredi festőművész napra pontosan 73 évvel ezelőtt festette meg. Az általam ismert tájképei közül – véleményem szerint – a legjobb. A kép hátoldalán az alábbi körülményeket rögzítette a Maestro, betűhűen:

„Balaton Tihanyal. Essõ után” 1935. aug. 10én

Protiwinsky Ferenc festōmūv.

jelenleg Balaton-Füreden

Aitner villa.

(Mindig elcsodálkozom, mi visz rá embereket, hogy egyetlen szótagot rövidítsenek, de erről majd máskor.)
Nyakamba akasztottam a fényképezőgépemet és azzal az eltökélt szándékkal indultam neki Fürednek, hogy ugyanarról a pontról készítek fényképet a Balatonról, ahol a Maestro felállította háromlábú festőállványát. Hogy a végén kezdjem: nem találtam meg ezt a helyet. Az az érzésem, hogy egyetlen ilyen pont nem is létezik. Protiwinsky lehet, hogy ki sem lépett az Aitner-villa kapuján, a képet saját képzeletében rakta össze.
Tihany a füredi kikötő felől
Tihany és az apátság perspektívája nagyjából megfelel annak, ahogy a kikötőből vagy Arács felől látjuk, bár az apátság méretarányai Tihanyhoz képest kicsit túlzottak. A festmény azonban nagyobb „Balatonszint feletti magasságból” készült. Az előtérben lévő házacska és a pincék azt jelzik, hogy a falu szélén vagyunk, a közelben szőlőknek kell lenniük. Nagyjából ilyen házak vannak (voltak) az új temetővel szemben az úton, de onnan már az apátság nem látszik, hiába mászunk fel akár egészen a Papsokáig is.
Tihany Papsoka felől
Nagyon sokat Arács felé viszont azért nem mozoghatunk, mert a vörös templomot a nézőpont és az apátság közötti egyenestől kissé balra kellene látnunk. A megfejtés tehát - ha létezik - így szól: „a Kossuth Lajos utca vonalától északra” - ami nem olyan nagy terület, tekintve, hogy a harmincas évekbeli Falu-Füred határain kell mozogni.

Jövő hétvégén még egyszer megpróbálom. Addig inkább olyanokat mutatok, amelyek eltéveszthetetlenek. :-)

Szólj hozzá!

Címkék: fotó balaton Protiwinsky


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr79609460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.