Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2008.07.22. 12:00 ZöPö

Harris kapitány, a ferihegyi csőrmester

Ha azt mondom, hogy szárnya van és Ferihegyen repül, ahol a repülés biztonságáért felelős, pláne, ha bennfenteskedve Ferihegy helyett LHBP/BUD-ot mondok, vajon hányan gondolnak egy állatra?

A nagydarab, dúralumínium szárnyasok és az apró, tollas repülők sajnos nemigen vannak jó barátságban, ez a határozott különbség például a birkákhoz képest, akik köztudottan szimbiózisban élnek a füves repterekkel. A kis és nagy madarak találkozásai ritkán vezetnek kölcsönös megelégedettségre. A tollas jószágok általában ott hagyják a fogukat (képes voltam ezt leírni :-)) a találkozón, de a nagyokat is érheti igen kellemetlen helyen a találat. Ráadásul a dolog természetéből fakadóan mindig a legkellemetlenebb időpontban (t.i. fel- vagy leszálláskor) történik.


Demand Media Video -- powered by demandmedia.com

Ezen a videón egészen jól követhető egy ilyen esemény. Az mindenképpen lenyűgöző, hogy a pilóta milyen határozottan, de nyugodtan mondja be a legrettegettebb szavakat ("mayday, mayday, mayday"), és az egész processzus (t.i. az emelkedés megszakítása és a betonra történő visszatérés) alatt milyen nyugodtan beszélget a toronnyal. Teszi, amire kiképezték és amit rendszeresen gyakoroltatnak vele a szimulátorokban.

A madárütközésre való felkészülés, azaz a passzív védelem mellett van azért lehetőség a nem kívánt találkozások elleni aktív védelemre is. Bemutatom nektek Harris kapitányt, aki gyártmányára nézve héja (Accipiter gentilis), típusának fesztávolsága 90-130 cm, hossza 50-60 cm, felszállótömege 0,5 - 1,4 kg UPDATE nem is héja, hamarosan pontosítok!, lajstromjele nincsen, de nyugdíjazásáig LHBP apron és tarmac biztonságáról gondoskodott. Nem csak azzal, hogy a reptér kerítésén belülre merészkedő madarakat nemes egyszerűséggel elfogyasztotta, hanem a puszta jelenlétével is. A kisebb madarak, de még a sirályok is a héja látványára fejvesztve menekülnek ugyanis. (Ezért a héja-sziluett az autópályák plexi zajvédőin: a madarak nem repülnek neki.)


Harris kapitány. Nemes arcél, büszke tekintet, melyből a felelősségtudat tükröződik


Nyugdíjazásáig Ferihegy első héjája volt

Köszönet Virág Richárdnak (viricsi), aki az egyébként szívesen pózoló kapitány úrról a sztárfotókat készítette.

BREAKING NEWS: Update: Harris kapitány utódai (kattints!)

 

1 komment

Címkék: fotó állat repülőgép


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr11579697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

badogyuri 2008.07.22. 19:02:45

Fotó (Háber) Viricsi. :-))