Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2008.05.29. 15:15 ZöPö

Mi, magyarok, és a zebra

Utánközlés. Eredetileg megjelent a http://www.ciaran-tobin.com/ oldalon, itt. (Erre az oldalra később még vissza fogok térni. Többször.)


(Perillustris videója)

Már megint gyermeket gázoltunk a zebrán. Mint a múlt héten. Meg korábban. Kb. hetente. Ilyen Magyarországot akarunk?

A rendőrség persze "vizsgálja az eset körülményeit". Biztos urak, nincs mit vizsgálni, inkább el kéne olvasni a Kreszt, ami azt mondja, hogy a zebrán a gyalogosnak elsőbbsége van. Még egyszer: elsőbbsége van.

Mit kell ezen vizsgálni? Hát maximum két dolgot: hogy az esemény a zebrán történt-e, és hogy a gázoló jármű megkülönböztető jelzést használt-e. Mert hát mit mond a Kresz:

III. RÉSZ
A gyalogosokra és a járművek utasaira vonatkozó szabályok
Gyalogosok közlekedése

"(7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van - kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is - az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad. A megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben azonban a gyalogosnak elsőbbsége ezeken a helyeken sincs."

Még egyszer: elsőbbsége van. Nem kell lassítania, szétnéznie, rimánkodnia, könyörögnie. Mehet előre, mint mindenki, akinek elsőbbsége van. Aki ezt a jogot nem adja meg, vét, törvényt szeg, bűnt követ el. Kész. Az eset körülményein nincs mit vizsgálni. Zebrán gázolás esetén az egyetlen tennivaló: az elkövetővel a törvény betűje szerint eljárni. De nem úgy "magyarosan", vagy úgy "ciarantobinosan", olyan elkenősen, hanem "zéró" toleranciával, de Kelvin fokban mérve! Mostantól. Mielőtt a következő csöppséget legyilkolja egy száguldó ökör.

 

7 komment

Címkék: leányfalu


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr53493558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerenke 2008.05.29. 18:27:17

Először azt hittem tudok valami okosat írni,de csak ülök és bámulok, miért? miért? nem tiszteljük az életet.

Herb · http://herb.vorbis.hu 2008.05.29. 20:21:03

Az a baj, hogy egyesek csak a saját életüket "tisztelik". Üres emberszabásúak, lelkiismeret és minden más humánus tulajdonság nélkül.

hobe 2008.05.30. 05:12:09

Uj-Zelandon 2006-ban 44 gyalogos halt meg. Nem a zebran, hanem osszesen. A statisztika szerint ebbol kb. 50%-ban a gyalogosok voltak a hibasak. Szerintem itt a zebran evente max. 5 gyalogost utnek el..

Szerenke 2008.05.30. 07:26:30

A közlekedéssal is az a baj, mint sajnos az élet más területén is, hogy ha autóban ülünk akkor a hülye gyalogos, ha gyalogosok vagyunk a hülye autós. Ez az állandó erőfitogtatás, ki az erősebb. Ebben az esetben természetesen az autós, és ezt tudni kellene minden autót vezetőnek, ha nem megfelelően vezetem az autómat, akkor gyilkossá válhatok. A gyalogosok is vétenek, de legalább a zebrán legyen elsőbbségük.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.31. 08:48:16

Egyébként ez a zebra dolog is mutatja, hogy egyre csak süllyed ez az ország a saját mocskába. Mentálisan elsősorban.
Múltkor a három és fél éves lányommal mentem a zebrán és félúton voltunk, amikor majdnem elgázolt minket egy autó úgy 70 km/h-val. Mondom, már félúton voltunk a zebrán az út közepén. Egy síma kis Fiat volt benne egy csajjal. Utána majdnem sírógörcsöt kaptam, hogy akkor most ennyit ér egy szarházi autósnak két emberi élet? Csak mert ő az erősebb, meg szarik az embertársaira? Tragéddia ez az ország. Meg külön Budapest is.
Mert tudok azért pozitív példát is mondani. Gyakran járok Békéscsabára, ahol azért az a jellemző, hogy ha gyalogosként csak megközelíted a zebrát, akkor tuti hogy megállnak az autóval. Pesti játékosként ilyenkor mindig megköszönöm az előzékenységet, az autós meg hülyének néz, mivel arrafelé még ez a természetes mentalitás.
Na szép napot, vigyázzunk egymásra!!!

Bret 2008.06.05. 09:42:47

Na igen, én kezdek rászokni, hogy betolom magam elé a bringát a zebrára, hogy kénytelen legyen megállni. Nem mindig sikerül, tegnap volt két fékcsikorgás, egyik anyázással megspékelve az autós részéről... Kíváncsi vagyok, mikor tépik ki a kezemből a bringát, de akkor rendőrt hívok vagy ha nem áll meg feljelentést teszek cserbenhagyás (most nincs kedvem megnézni a Btk. tételt) miatt...

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2008.06.05. 11:21:48

Én bicikli nélkül járok, úgyhogy néhányszor már arra gondoltam, rendszeresítek egy megfelelő vascsövet, amit lazán csípőmagasságban lóbálok... Nekem anyázni még nem anyáztak, nyilván a fizikai méretem miatt. Egyszer próbálná meg valaki, leordítanám a haját.