Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2008.05.10. 11:20 ZöPö

Misztikus helyek, 3.: ahol megállt az idő

Néha szingularitások jelennek meg a tér-idő kontinuumban. Valamelyik dimenzió meggörbül, a geometriai tér egyes pontjai időben sietnek vagy késnek a zárt ε sugarú környezetükben lévő pontok halmazához képest. Magyarul: ugyanott vannak, csak máskor.

Megáll az idő, az égen néma álló csillagok
A Földön csak te vagy és én vagyok...


A képet tegnap, 2008 május 9-én délután készítettem a Szent István körút és a Bihari János utca sarkán álló házról. "ÁLLAMI GAZDASÁGOK", hirdeti a technikailag klasszikus neonreklám. Mai fejjel már azt sem értem, tulajdonképpen mit reklámozott ez a két szó, amiért ezeket pénzt s energiát nem kímélve kihelyezték az utca kandi népe elé. Milyen üzenetet hordozott? Jaj, de jó, hogy vannak, oké, és? Ilyen alapon kiírhattuk volna azt is, hogy "ORSZÁGOS NŐTANÁCS" vagy "ORVOSI RENDELŐK". Persze nem olyan házra, amelyben ezek konkrétan vannak, hanem csak úgy, az intézmények reklámja gyanánt.

Azt az időszakot, amikor ez a neonreklám a Szent István körút 29. számú ház falára felkerült nehéz megérteni, persze. Józan, egyenes logikával különösen. Benne kellett élni, hogy elfogadjuk, hogy egy puszta üzemformának két emelet magas, éjjel-nappal feltűnő totemoszlopot emelünk a város egyik legforgalmasabb pontján. De mit keres ma ugyanott, amikor az állami gazdaságokat rég eladták, széjjelhordták: a jól működőeket gyorsabban, a pusztán állami támogatásból (közpénzek!) fenntarthatóakat kicsit lassabban...

The house, where the time stood still, from the space:

Nagyobb térképre váltás

 

4 komment

Címkék: fotó misztikushelyek


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr4462420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sterci 2008.05.11. 20:57:04

Emlékezni a múltra :("milyen szép is volt az az idő" vagy pusztán szenilításból maradt ott?
Van még a múltról a városban visszamaradt "unokáitok is látni fogják" reklám bőven

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2008.05.12. 09:32:28

Szerintem egyszerűen ottfelejtették.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.05.13. 19:58:10

Én is úgy gondolom, hogy ezeket a dolgokat símán ottfelejtették. Kezdve a háborús és '56-os belövésekkel a házfalakon, folytatva a fenn látható hasonló neonokkal.

ribizli 2008.05.21. 22:22:36

Az én kedvenceim a tv-reklámok voltak, pl. boldog új évet kíván a kisbörgözdi mgtsz; vagy egy gépgyár termékének reklámja. (Vicces továbbá, hogy elvileg akkoriban a reklám mint olyan nem létezett M.o-n, illetve nem nevezték ezen a néven, nem tanították, stb. Anyukám beosztása szerint propaganda-előadó volt a gyárban, ahol néhány konkrét másik gyárnak készült alapanyag. Később módosult a megnevezés reklám-propagandára.)