Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2008.04.29. 11:30 ZöPö

Párhuzamos életrajzok

Al Capone a történelem leghírhedtebb bűnözője. Pályájának csúcspontján hatalmas pénz felett uralkodott, markában tartotta egész Chicagót, a város rendőreinek mintegy fele az ő alkalmazásában állt. A Capone-bűnszervezet kb. ezer tagot számlált,  főleg szeszcsempészettel, szerencsejátékkal és prostitúcióval foglakoztak. Capone az 1920-as évek végén az FBI tíz legkeresettebb bűnözőjének listájára került. Mégis: soha egyetlen gyilkosságot nem tudtak rábizonyítani. A helyi rendőrségnek nem volt semmi ötlete arra vonatkozóan, hogyan lehetne őt rács mögé juttatni. A feladat Frank J. Wilsonra, a Pénzügyminisztérium ügynökére hárult. Elmer I. Irey, az adóhivatal egyik főnöke azzal a javaslattal állt elő, hogy mivel több éven át nem nyújtott be visszaigénylést, Caponét a Legfelsőbb Bíróság 1927-es határozata alapján ítéljék el, mely fenntartotta a jogot a kormány számára, hogy adót szedjen még illegális bevételek után is. Végül adócsalás miatt sikerült börtönbe csukni 1931-ben.

 
Az Alcatraz (San Francisco) - itt őrizték Al Caponét
(Ide én akarok eljutni, a genius loci és az éra iránt érzett rajongásom okán, nem Tobin)

Ciarán Tobin, az Irish Life biztosító igazgatója és 2000 novemberéig magyarországi képviselője 2000. április 9-én, Leányfalu belterületén szakértők becslése szerint 70-80 kilométeres sebességgel felrohant a járdára, és halálra gázolt egy öt éves kisfiút és egy két éves kislányt. Távollétében három év, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélték, legkorábban 18 hónap után bocsátható feltételes szabadlábra. Ciarán Tobinnak hivatalosan nem kézbesíthető a börtönbehívó. Az ír igazságszolgáltatás ugyanis csak a büntetőeljárás iratait kézbesíti, a börtönbehívó pedig értelmezésük szerint nem tartozik ezek közé. Írország saját törvényeire hivatkozva nem hajlandó őt kiadni Magyarországnak, s abban sem partner, hogy a férfi hazájában töltse le a magyar bíróság által kiszabott 18 hónapot.  Az ír hatóságok szerint ugyanis Ciarán Tobin nem szökött meg a magyar igazságszolgáltatás elől. Az öcsém ügyvédje, dr. Tóth István meglepő bejelentést tett. Az ügy iratai között olyan dokumentumra bukkant, amelynek tanúsága szerint 2006 februárjában (akkor már nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben ellene) Ciarán Tobin Budapesten járt. A dokumentum, amelyre hivatkozik, egy ügyvédi meghatalmazás, amely formailag Budapesten készült és az ír férfi itt írta alá. Ez esetben viszont járt Magyarországon, miközben a magyar hatóságok keresték, ami már az ír jog szerint is szökésnek minősül. Valószínűbb azonban, hogy az ügyvédi meghatalmazás nem Budapesten készült, vagy ha itt is szerkesztették, Ciarán Tobin nem itt írta alá, hanem Dublinban. Független jogászok szerint, ha nem Budapesten írta alá az ír férfi az ügyvédi meghatalmazást, akkor a bírósági dokumentumok közé becsatolt irat hamis magánokirat, s mind az ügyvéd, mind az ír férfi ellen eljárást indíthatnak a hatóságok magánokirat-hamisításért.

http://nol.hu/cikk/490233/  

1 komment

Címkék: leányfalu


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr52446832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.