Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2008.03.27. 15:52 ZöPö

Petíció Dr. Draskovics Tibor felé

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Dr. Draskovics Tibor, miniszter
Budapest, Kossuth tér 4.

Tárgy: petíció Francis Ciarán Tobin ügyében

 
Tisztelt Miniszter Úr! 
 

2000. április 9-én baleset történt Leányfalun. Francis Ciarán Tobin ír állampolgár gépjárművét vezetve a 11-es úthoz tartozó járdán halálra gázolt két kisgyereket.

A Magyar Köztársaság bíróságának másodfokú, jogerős ítélete alapján (2002. október 10.) Francis Ciarán Tobinnak 3 évet kell fogházban töltenie, feltételes szabadon bocsátását legkorábban 18 hónap letöltése után engedélyezik.

A jogerős ítéletet az elítélt külföldre távozása miatt a mai napig nem hajtották végre. A magyar hatóság 2005. októberében kibocsátott nemzetközi elfogató-parancsát az ír bíróság megvizsgálta, és másodfokon jogerősen elutasította. (Supreme Court, 2007. február 25.)

A mellékelt aláírási ív aláírói ezúton tiltakoznak a magyar bíróság jogerős döntése végrehajtásának elmaradása miatt.

Felszólítjuk Miniszter Urat, hogy szolgáltasson magyarázatot a kialakult helyzetre, és az eset tanulságait levonva tegyen intézkedéseket hasonló ügyek megelőzésére. Megkérjük továbbá, hogy az eljárás során a magyar hatóságok által vétett hibákat hozza nyilvánosságra, és részünkre juttassa el. Ezzel kapcsolatban az alábbi konkrét kérdésekre várunk választ és/vagy magyarázatot:

1. 2000. augusztusában Francis Ciarán Tobin engedélyt kért a magyar hatóságoktól, hogy egy családi eseményre visszatérhessen Írországba. A Budakörnyéki Bíróság 2000. szeptember 19-én engedélyezte 500 ezer forint biztosíték megfizetése mellett a távozást. Milyen feltételekhez kötötték a hazaengedést?

2.      2000. október 9-én Francis Ciarán Tobin visszatért Magyarországra, útlevelét nem adta le. A Budakörnyéki Bíróságot értesítette a visszaérkezéséről. 2000. november 30-án Francis Ciarán Tobin másodszor, végleg elhagyta Magyarországot, mivel magyarországi munkája befejeződött az Irish Life Plc.-nél. Milyen engedéllyel távozott?

3.      Tudomásunk szerint Francis Ciarán Tobin szabályos kiértesítése az ítéletről – és így a fogházba bevonulásra való felhívás – elmaradt. Miért nem értesítették?

4.      A nemzetközi elfogató-parancsra adott ír válasz alapján valószínűsíthető, hogy annak tartalma nem felelt meg az érvényes előírásoknak. Kérjük az elfogató-parancs indoklásának ismertetését.

5.      Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szóvivője, Horváczy Emese szerint „Magyarország megkereséssel fordult az ír hatóságokhoz, hogy Írország területén hajtsa végre a kiszabott büntetést. A megkeresésre az ír hatóságok azt a választ adták, hogy a szabadságvesztés végrehajtására Írország területén csak abban az esetben van lehetőség, ha az elítélt személy elmenekült az ítéletet hozó ország területéről.” Kérjük a szóvivő által hivatkozott megkeresés és az azt elutasító határozat ismertetését.

 

Kérjük, hogy az ügy tisztázása érdekében minden szükséges intézkedést tegyen meg, és a közvéleményt rövid időn belül tájékoztassa az eredményekről. Együttműködését előre is köszönjük.

 

Az Ír Köztársaság Igazságügyi Miniszterének budapesti látogatása alkalmából 2008. március 28-án délelőtt békés demonstrációt tartunk, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet az EU tagállamok nem kellően összehangolt igazságszolgáltatása körüli anomáliákra.

 

Tisztelettel:

 

A demonstráció résztvevői nevében:


 

2008. március 27.

5 komment · 2 trackback

Címkék: leányfalu


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr66399189

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: relojes digitales deportivos para Hombre 2018.05.21. 13:24:56

A polip még annál is ügyesebb, mint hittük - softrapidshareorg

Trackback: Visite este sitio web 2018.04.08. 20:50:14

Kókuszkocka (paleo) - Palanett paleo gasztroblogja

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tilcsák Bea (törölt) 2008.03.28. 08:04:20

hogy a viharba lehet, hogy csak 18(!) hónapot kapott?????????

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2008.03.28. 13:32:25

Három év letöltendő fogházat kapott, 18 hónap csak az az idöpont, ami után feltételesen szabadlábra helyezhető.

Tilcsák Bea (törölt) 2008.03.29. 07:24:14

kevesellem. és akkor nagyon píszí voltam.

(egyébként én vagyok a bluetooth antennás csaj, ha emlékszel még, és tök véletlenül találtam rád)

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2008.03.29. 08:31:03

Csilla drága, ez egy ilyen világ. Ha állami pénzeket sikkasztasz, húsz év. Ha bankot rabolsz fegyverrel, tizenöt. Ha eltaposol két kisgyereket, akkor három.

(Egyébként én tudom, ki vagy. :-) Ott vagy az iwiw-es ismerőseim között. Ezexerint nem látod az üzenőfalon az exhibiciklista önreklámjaimat? Akkor nem _véletlenül_ találtál volna ide. Hmm... Milyen érdekes, ha nincs a naplótolós botrány a LóBoxon, lehet, mind a mai napig ott blogolgatnék, meg bizonygathatnám naponta, hogy nem én vagyok a Gyuri. :-DDD Őt ez úton, ismeretlenül is üdvözlöm.)

Tilcsák Bea (törölt) 2008.03.30. 12:35:29

az index ajánlóból jöttem:D
csak utána néztem a wiwet, és ím.
de az üzenőfalat nem nézem, csak ha levélről jön értesítés, akkor lépek be elolvasni.
:)
őszintén szólva már nem emlékszem a gyuris esetre:DDDD
és hetek óta nem voltam a boxon, már nem érdekel, mióta van kihez bújnom esténként.
;)