Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2008.03.22. 22:15 ZöPö

Mi marad?

Mi marad?

Ezt kérdeztem magamtól. Mi marad, ha elfelejtjük a tönkretett családot, a halomnyi pénze és magas kapcsolatai mögé bújó ír urat, a sztárügyvédeit, akik minden lehetséges eszközzel hátráltatták az igazságszolgáltatást, majd a tárgyaláson követelték a várható büntetés enyhítését a baleset óta eltelt hosszú időre hivatkozva. Az (akkor még csak leendő) igazságügyminisztert, aki az elsőfokú tárgyalás előtt okvetlen szükségesnek tartotta, hogy a fájdalomtól félőrült édesanyámhoz odalépjen és elmagyarázza, tetszik tudni, itt most jogszolgáltatás lesz, nem igazságszolgáltatás. Mely közléssel természetesen semmi probléma nem lenne, ha nem ott, akkor és annak címezve hangzott volna el, ahol, amikor és akinek. Így egyértelmű volt a jelentése: csórikám, te aztán ne számíts itt semmi jóra. Mi marad, ha elfelejtjük a biztosítót, amely orvosi igazoláshoz kötötte egyetlen forint kifizetését is: a szülőknek bizonyítaniuk kellett, hogy nekik valóban rossz az, hogy az ámokfutó ír úr, mint kicsi bogarakat, agyontaposta gyermekeiket. Igen, jól értetted: nekik erről orvosi igazolást kellett prezentálni. Mi marad, ha elfelejtjük a tehetetlen, ügyefogyott magyar igazságszolgáltatást? A szándék, cél vagy értelem helyett a törvények betűjét elemezgető (szökött or not szökött, that is the question) ír törvényhozást? Ha elfelejtjük azt a kevésbé kedves ismeretlent, aki a két kis ember topicban rögtön első nap így tréfált: "jobb két halott egyfejű, mint egy élő kétfejű"? Vagy azt a nagyon kedves ismerőst, aki ugyanott, ugyanakkor (a gyerekek még el sem voltak temetve) afelett tartotta szükségesnek sajnálkozni, hogy milyen kár az általa ismert derék ír úrért, aki "amúgy jó fej, rendes ember"? Gondolom, amikor úri kedve szerint éppen nem futja az ámokot és éppen nem kisgyerekeken hajt keresztül, így értette.

Mi marad?

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy meg tudom mutatni. Marad egy kicsi sír a leányfalusi hegyoldalban. Gyönyörű kilátással a Naszályra, a gödöllői dombokra. Ha a szél elkapkodja a ködöt és a párát, ellátni egész a Mátráig, ahova a két kis ember életében nem jutott el. Olyankor a bölcs feketefenyők susognak nekik mesét. Ha nagyon figyelsz, talán két kis angyalka csengő kacagását is hallod. A mosolyuk ott marad örökre, a fekete gránitba rajzolva.

Ami marad még, Nyájas Olvasóm, az pedig az emberek birkaszerű, méla hite, hogy az újságban mindig másokról van szó, őróluk soha. Hiszen ők mindenféle emberalkotta vagy fizikai törvényeknek felette állanak.

Pontosan négy évvel ezelőtt, nem kis részben az öcsém munkájának köszönhetően két sebességjelzőt állítottak fel Leányfalun. Az egyiket éppen a tragédia helyszínével szemben. Még azon a héten kimentem megnézni. Három percet sem töltöttem a szerkezetnél, már a következő képet tudtam készíteni:

Francis Ciarán Tobin nagyjából a kanyarodó Suzuki mögött látható kőnél hajtott fel a 3-5 cm magas járdára, a jogerős ítélet szerint 70 és 80 km/h közötti sebességgel. A kereszteződésen a járda vonalában haladt át. Az Erkel Ferenc utca sarkán elütötte az úttesttől két méterre, a járdán álló Marcit és a babakocsiban ülő Petrát. Mindketten azonnal meghaltak. Tobin úr autója ezek után végigszántotta a megállóban álló busz jobb oldalát, majd a busz elejétől 22,3 méterre állt meg. Még egyszer: Tobin úr 70 és 80 km/h közötti sebességgel haladt.

A 96 km/h sebességű autót három perc leforgása alatt sikerült lefényképeznem. A fenti szakaszon egyébként 40 km/h sebességkorlátozás van érvényben, évtizedek óta.

Filmes szakszóval: CSAPÓ, ENNYI!

14 komment

Címkék: leányfalu


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr98392860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

badogyuri 2008.03.23. 02:35:32

Akartam írni. De nem ment. Nem tudom értelmesen megfogalmazni.

Te ismered mind a három gyerekemet. Ha valami ilyen történne velük, onnantól én mentális zombivá válnék, többé nem lennék ép ember. De talán akkor is megszakadna valami, ha én ülnék AKKOR a kormánynál.

Most is legszívesebben átmennék a két kicsihez (a nagynak - tudod - már külön élete van) és magamhoz ölelném őket, de éjszaka van.

Ennyi...

debitibi 2008.03.23. 07:06:33

Döbbenet.
Ülök és azt érzem"badogyuri" szavai mindent elmondanak.
Ülök és a kettő lányom képére nézek a falon.
Ülök...
Nem lehet mást reagálni

BeR54 2008.03.23. 08:48:03

Mi marad... fájdalom, keserűség a tragédia kapcsán, és keserűség a nem meg-"történések" kapcsán...

Tenni kell, hogy ne csak ennyi maradjon: mint ahogy megszületett a kistestvér, mint ahogy ott "várnak" a (talán) emlékeztető üzenetek a fórumokon, blog-ban írottak, a tiltakozó levelek... együtt kell élnünk a környezetünkkel, s tenni kell a negatív anomáliák ellen... kinek-kinek a maga környezetében, a maga módján... DE TENNI KELL!

Herlock Sholmes 2008.03.23. 10:18:12

Mi marad?
Marad a mentális bosszú.
A sír fényképét "You did it!" felirattal ellátni, naponta más-más címről Cilian úrnak elküldeni.
Hátha végre felköti magát.

ribizli 2008.03.24. 18:58:33

ZöPö, kérlek, javítsd, ez az élőlény semmi körülmények között nem _úr_.

Meg marad jópár ember - ismerős, ismeretlen -, aki nem felejti el, mi történt, és óvatosabban hajt azóta.

tamatomi 2008.05.01. 15:08:05

Mérhetetlenül szivszoritó amit leirtál és hadd ragadjam meg az alkalmat hogy fejet hajtsak emberi nagyságod előtt , amilyen kulturáltan és intelligenciával kezeled az egséz témát minden egyes megnyilatkozásodban. Erre azt hiszem nem sokan lennének képesek , tisztelet illet érte, hogy indulatok nélkül vagy képes a mai napig megszólalni a témában. Minden jó érzésü ember szorit érte hogy a szarházi megkapja a méltó büntetését azért a merényletért amit a Két Kis Emberke ellen és ahogyan elkövetett.

AP (törölt) 2008.05.04. 21:19:09

Francis Ciarán Tobin úrnak egyesével tépkedném le szép lassan mindenét hasonló esetben, valószínűleg az őrület határán, habzó szájjal. Ilyen esetben nincs mérlegelésnek helye.

Herb · http://herb.vorbis.hu 2008.05.05. 01:04:48

De van helye mérlegelésnek; errefelé azt szokták mondani, hogy „annyit kap érte, mint egy rendes emberér'.”

Acmee 2008.05.05. 12:54:47

ZöPö! Részvétem nyilvánítom a történtekkel kapcsolatban! És mélyre hajlok emberi nagyságod előtt! Túlontúl kevés hasonló ember él az országunkban!

Mi marad?
A fájdalom, amit semmi nem enyhít. Elmorzsoltam egy könycseppet az Aprótalpúakért!

feketenap · http://www.zoldszempont.hu 2008.05.05. 14:01:28

Részvétem a hozzátartozóknak a történtek miatt.
Pilinszky jut eszembe:
az életben nem problémák és megoldások vannak, hanem tragédiák és ezekhez irgalomra van szükség.

malenykij polgar · http://mbybk.blog.hu 2008.05.08. 11:52:54

AP,

te ugyanígy száguldozol, úgyhogy magadon kezdd a tépkedést.

ZöPö,
respect.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2008.05.08. 15:12:13

Ne tépkedjük se egymást, se magunkat. Egyszerűen: vegyük le a lábunkat a gázról!

(Tudom, ez olyan Szomszédok-utolsómondatos volt. De legalább nem néztem bele mélyen a kamerába.)