Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2007.12.22. 22:19 ZöPö_

Karácsonyi klipajánló

Gondoltam, összeütök már nektek valami jó kis karácsonyi klipajánlót, végül is, most van a szezonja... Nekiálltam törni a fejem, és rá kellett döbbenjek (döbb, döbb...), hogy ez bizony nem is olyan könnyű. Nem lesz ittend példul Mariah Carey, mert az ő számaival már fénykorában is foglyokat kínzott a CIA. Lehúztam a listáról a nyilvánvaló tévedéseket, mint a Wham! Last Christmas-e. Imádom ezt a számot, ilyentájt már egyéb sem zeng a kocsimban, mint a Last Christmas, bárhová is megyek, de ez a szám nem is a karácsonyról szól, pusztán karácsonykor történik. (Van az a fincsi groupie suna, aki tavaly a George Michaellel nyomult, de idén az Andrew Ridgeley húzza, ettől aztán a György Mihály úgy bevágja a durcát, hogy egész hátralevő életében dafke csatak homok lesz.) Ha már George Michaelnél tartunk, könyörtelenül ki kellett gyomláljam továbbá a triviális megfejtéseket is, mint például a Band Aid Do They Know It's Christmas-opusa. Mindig is voltak kétkedő hangok Bob Geldof segélyezésével kapcsolatban, úgy a hatékonyságával, mint a módszerével (csóri popmilliomosok vagyunk az Atlanti-óceán két partjáról, adjatok nekünk pénzt, hogy mi majd jól odaadjuk szegény afrikai éhezőknek), de abban mindenki egyetértett, hogy szegény nyomingerek legelső sorban azért is nem tudják, hogy karácsony van, mert nem is keresztények. Pedig milyen jól el tudtam volna sorolni az első sortól az utolsóig, hogy ki énekel, pardon, táto(n)g (merthogy bazi nagy playback az egész, hahaha, tessék megnézni, a mikrofonok előtt nincsen az a szövet-izé, ami a membránba való lihegést hivatott meggátolni). Mer’ én ám olyan öreg vagyok, hogy ezeket ismertem egytől-egyig. Nyugdíjas rocker.

Na, ezt elmesélem. Van énnékem egy leharcolt fekete bőrjakóm. Húsz évvel ezelőtt vettem a tarvisioi piacon, kétszáz dajcsmarkért. Felpróbáltam, majd megkérdeztem a macskaevő kupecet, hogyér’ adja. Azt mondta, ötszáz dajcsmark, de mivel én olyan szimpatiko ungeréze ragazzó vagyok, csak nekem odaadja négyszázért. Erre én szomorú szemmel megsimogattam a jakót, hát, akkor ilyen nekem soha nem lesz, viszont hallásra, itt se voltam. Na jó, mondja az olasz, akkor 380… 360… Én csak szomorúan ingattam a fejem, nem, nem. Háromszáznál belefáradt: akkor mondjam meg én, hogy mennyit adnék érte. Ekkor elővettem a gondosan előkészített külön pénztárcát, amiben kereken két darab százmárkás volt, semmi több. Látod, Andalito Naplemente, ennyi pénzem van. Erre ő kikapta a kétszáz makit a csali bukszából, villámgyorsan beütötte a kasszába az összeget, mire észbe kaptam, már az üzleten kívül voltam, kezemben a szatyorba pakolt bőrjakóval. Röhögni csak két sarokkal odébb mertem.

A "nyugdíjas rocker" epiteton ornanst már a kiváló exem aggatta rám, amikor meglátta, hogy húsz év után még mindig hordom. Ahogy illik: napszemüveg, az a jó kis foncsoros, fekete bőrjakó, kopott farmernaci, meg a dorkó, szigorúan Converse All Star, ahogy a Ramones hordta annak idején. A jó kis Ramones, hát ők nem a konzervatóriumban tanulták, hogy kell rock and rollt játszani. A számaiknak nem volt eleje és vége, mert nem tudtak nekik elejét és végét írni, egyszerűen egy-két-há-négy, valaki beszámolt vagy a dobos adta meg az ütemet a dobverőkkel, aztán elkezdtek játszani, első versszak, második versszak, gitárszóló, refrén, aztán abbahagyták a zenélést, vége volt a számnak. A muzsikájuk mégis korszakot teremtett. Hallgassuk hát, hogyan zenéltek karácsonykor a punkrockerek, amikor még nem voltak nyugdíjasok.

Ramones - Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight)Gondoltatok már arra, milyen igazságtalanság, hogy a Mikulást mindig úgy ábrázoljuk, mint a kaukázusi rasszhoz tartozó idős férfit? Hogy ezzel kisajátítjuk a jóságos Sánta Klauszt? Most ne gyertek nekem azzal az olcsó kifogással, hogy Lappföld, blablabla. A feka tesóknak miért ne lehetne saját Mikulása? Egy igazi afro-amerikai, rapper Mikulás! Akinek a krampusza fehér. Persze, a feka Miku pont úgy nem tudja, mi kell a tesóknak, mint a fehér, úgy látszik, ebben közösek:

Run D.M.C. – Xmas in HollisMost képzelj el egy igazi jampecot, teddyfrizurával, csokornyakkendővel, lila selyemkabátban. Amikor rádnéz, az a benyomásod, hogy a pasi a nagylábujjával túrja az orrát. Aztán, amikor énekelni kezd, kiderül, hogy a tüdeje is óriási. Ha kell, leénekli a színpadról a big bandet is. Még a neve is zúzós, ő ugyanis nem más, mint Buster Poindexter.

Buster Poindexter – Zat You, Santa Claus?És végül, de nem utolsó sorban, jöjjön egy dal abból a romantikus vígjátékból, amit akárhányszor nézek, mindig elbőgöm magam. Igen, az Igazából szerelem van a szentimentális énemre ilyen hatással. Billy Mack, a cinikus, korosodó rocklegenda (Bill Nighy alakítja, zseniálisan) a The Troggs slágerének, a Love is all aroundnak az átiratát énekli a filmben ("csak a Love szót kicseréltük Christmasra"), bár maga is gennyes szarnak nevezi a számot ("festering turd of a record"), de nehogy már a nyálas pubik zenéje uralja ezt a karácsonyt is, még egyszer megpróbál a csúcsra jutni. Noha Billy Mack (Holden McNeil szavaival élve) fictional character, elkészítették hozzá a videót is, amúgy Robert Palmeresen:

Billy Mack - Christmas is all aroundKöszönet Beavis & Butt-headnek, hogy segítettek az ajánló összeállításában.

Szólj hozzá!

Címkék: zene film és


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr53272819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.