Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2007.12.04. 18:55 ZöPö_

Tököl bei München

Tököl bei München, így hívnák Tökölt németül, ha történetesen nem Budapest közelében lenne. 2005-ben Tököl, vagy legalábbis a tököli repülőtér (ICAO kód szerint: LHTL) ugyanis kicsit München mellé költözött. Itt forgatták a Steven Spielberg rendezte München (Munich)  azon jeleneteit, amelyek a valóságban a fürstenfeldbrucki repülőtéren játszódtak azon a rettenetes szeptember 6-i hajnalon, 1972-ben.
Nem sokkal a forgatás után volt szerencsém LHTL-en járni és a fényképezőgépem is nálam volt, így tudok néhány érdekes felvételt mutatni, összevetve a forgatási helyszínt a filmbéli látványával és a korabeli valósággal.

Így festett a látvány a filmen: 

 

 

Így láttam én 2005. november 12-én (az épület előtt egy őrző-védő cég tagjai gyakorlatoztak éppen): 

 

Egy eredeti felvétel 1972. szeptember 6-án, reggel:Látható a két Bell UH-1 helikopter, balra a kiégett D-HAQO, a tűzoltás nyomai, mellette jobbra a D-HAQU. Érdekes, hogy leszámítva azt, hogy természetesen nem ugyanarról az épületről van szó (azért a hasonlóság-érzet az utánépített díszlet-toronynak, valamint az éjszakai és akciódús felvételeknek köszönhetően elég jó), Spielbergék „felcserélték” az oldalakat. A valóságban az apron felől nézve a torony a fogadóépület bal oldalán van, míg a filmbéli reptéren fordítva. Nincs különösebb jelentősége persze, de miért is volt erre szükség? Elsősorban a filmezéshez használt épület és LHTL betonja egymáshoz képesti elhelyezkedése miatt. Az épület egy idei, levegőből készült képen: 

 

Fák és egy autóút, ez nem a megfelelő látvány. Viszont a sebtiben felkent vakolat láthatóan már nagy foltokban pereg. De tekintsük meg az épületet hátulról! 

 

Hoppá, ugye? Spielberg nem szórta számolatlanul a producerek dollárjait: az épületnek kizárólag azt az oldalát vakolták és festették újra, amely látszik a filmen.

Ha már az épületek kozmetikázásánál tartunk, nézzük meg figyelmesen a „Manhattan skyline”-t a filmet záró képsorokon!Digitálisan „ráhazudták” a képre a World Trade Center ikertornyainak sziluettjét, ahogy az a történet idején látszódott. Talán nagyon finom utalás 9/11-re a kép középpontjába helyezett ikertornyok látványa, nincs ember, aki ne venné észre őket azonnal. Ugyanakkor elfelejtették(?) kitörölni a Citigroup Center és a Bloomberg Building épületeit, amelyek viszont a filmbéli események után épültek Manhattanben és azóta a látvány meghatározó részei. Persze, valamit a képre „odatenni” egyszerűbb feladat, mint elvenni belőle.

Ha már LHTL-en járunk, nézzünk csak körül alaposan! Ötven méterre a „fürstenfeldbrucki” épülettől egy másik, hollywoodi akciófilmből ismerős épületet találunk. 

 

Honnan olyan ismerős ez az elárvult, omladozó épület a tetején a toronnyal? Segítek: 

 

Bizony, ez a Kémjátszma (Spy Game)  egyik színhelye, amely még a film posztereire és a DVD-borítóra is rákerült! Ez volt a tököli szovjet fogadóépület és irányítótorony. Az épületben a forgatáskor felfestett, a díszlet részét képező kínai feliratok: 

 

Nem lennék meglepve, ha a szöveg a szigethalmi kínai étterem étlapjának egy részletét jelentené, mondjuk ilyesmit: a mai menü erős-savanyú leves, illatos-omlós kacsa nyolc kincs mártással, ha nem eszed meg, seggberúg a szakács. Az amerikai helikopterpilóták hatalmas repülési fegyelméről majd Győri Pisti barátom mesél egyszer, aki a forgatást az igazi toronyból „élvezte” végig, mint az ügyeletes repülésirányító.

2 komment

Címkék: fotó film repülőgép


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr53252414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hamster · http://hamster.blog.hu/ 2007.12.05. 12:47:39

"Az amerikai helikopterpilóták hatalmas repülési fegyelméről majd Győri Pisti barátom mesél egyszer, aki a forgatást az igazi toronyból „élvezte” végig, mint az ügyeletes repülésirányító. "

Mirét majd? Most meséljen! ;)

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2007.12.05. 14:27:39

Tán éppen Bagram ATC-n irányít, mindig van valamerre, a fene a jó dógát. :-)) De előkerítem, mert érdekes volt, amit mesélt.