Utolsó hozzászólások

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2007.10.08. 10:28 ZöPö_

640 kilobájt elég kell legyen mindenkinek

640 k ought to be enough for anyone – mondta a legenda szerint Bill Gates 1981-ben. Nos, maradjunk a tényeknél, nem mondta. I've said some stupid things and some wrong things, but not that. No one involved in computers would ever say that a certain amount of memory is enough. (Mondtam néhány hülyeséget, néhány rossz dolgot, de ezt nem. Senki, akinek köze van a számítógépekhez nem mond olyat, hogy egy adott mennyiségű memória elegendő.)

Az első saját számítógépem, egy Commodore64-es, mint arra a neve is utal, 64 kilobájt memóriával rendelkezett 1985-ben. Ezt a körülményt általában megjelölték mint pozitívumot a legnagyobb kompetitorával, a ZX Spectrummal szemben, melynek kiviteltől függően 16 vagy 48 kilobájt memóriája volt. Megjegyzem, a memória 33%-os különbsége és a kétségtelenül fejlettebb hardver (a Commodore chipkészletét eredetileg játékkonzolba szánták) ellenére a játékélmény egyforma volt mindkét típuson. És ha már itt tartunk: a Spectrum elődjének, a ZX81-nek egy kilobájt (1 kB) operatív tára volt, ezen osztozott a kernel, a BASIC fordító és a videomegjelenítő is, és a gép működött! 64 kilobájt memóriája van a paksi atomerőmű egy-egy blokkját vezérlő számítógépnek, persze, megnyugtatásul hozzá kell tegyem, hogy ezen a mérőszámon kívül semmi közös nincsen benne a Commodore64-es áramköreivel.

Commodore64

Húsz évvel később, 2005-ben a nem különösebbben erős asztali PC-m 1 gigabájt RAM-mal bír, játszi könnyedséggel lehetne akár a négyszeresére bővíteni, csak a processzor belső gyorsítótára 512 kilobájt, ez a nyolcszorosa a Commodore memóriájának egyetlen olyan chipben, amely nem is adattárolóként működik. A videomegjelenítő kártyámnak 256 megabájt saját memóriája van, ez nagyjából tizenkétszerese az első, 1990-es PC-m merevlemeze kapacitásának. Azon a merevlemezen a digitális kamerámmal egyetlen képet sem tudnék tárolni, ha teljes felbontásban és tömörítés nélkül fényképeznék. A fényképezőgépben egyébként két gigabájtos memóriakártya van, melynek méretei 24 x 32 milliméter, két milliméter vastag, a tömege pedig nem éri el a két grammot. Működése közben ezer G gyorsulást visel el és hibátlanul működik -25 és 85 °C között. Azt a teljes adatmennyiséget, amennyit a legelső merevlemezem, az a bizonyos féltéglányi, 20 megabájtos tárolni volt képes, kevesebb, mint egy másodperc alatt lehet rátölteni vagy kiolvasni belőle.

Szólj hozzá!

Címkék: számítógép


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr10189861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.