Utolsó hozzászólások

  • City Mouse: index.hu/belfold/2017/01/19/titokban_temettek_el_az_egykor_rettegett_elso_titkart_szegeden/ (2017.01.19. 11:07) Zadorov története
  • ZöPö_: @WLaci: bocs, nem válaszoltam neked. Tegnap kicsit(?) zaklatott voltam, a f*szbúkon is ment ez a c... (2016.05.18. 20:59) Puncsfagyi mellszőrrel
  • Petya7210: @ZöPö_: El fogadom. De ne mond már meg azt is, hogy hogy beszéljek, meg milyen az igényszintem. XD... (2016.05.18. 16:24) Puncsfagyi mellszőrrel
  • ZöPö_: @Petya7210: még egyszer: az egész hely rendetlen, szutykos. Lehet, hogy ez a te igényszinteden nem... (2016.05.18. 13:56) Puncsfagyi mellszőrrel
  • ZöPö_: Légy szíves, moderáld magad! Ha nem megy, én teszem még. Olvasási nehézségei d vannak? Ki mondta, ... (2016.05.18. 13:53) Puncsfagyi mellszőrrel
  • Utolsó 20

Címkék

Címkefelhő

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2017.03.18. 16:30 Haas és Czicvarek

Nyúlhús

A heti halálhörgéses NÉBIH-sztori, röviden, a feltételes módokra tessenek figyelni, nehogy kiderüljön, hogy nem is úgy volt, aztán a szegény zugblogger meg mehet a sittre, ugye:

Ráment a nyúlhússal foglalkozó üzletek ellenőrzésére a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), amely pénteken arról adott ki közleményt, hogy három olyan boltot ellenőrzött, ahol legálisan árulnak nyulat, továbbá egy olyan üzemben is jártak a hatóság emberei, ahol úgy árultak nyúlhúst, hogy egyáltalán nem lett volna szabad. 
A Vásárcsarnokban három, nyulat árusító üzletben összesen 60 kiló húst foglaltak le, mert az árusok nem tudták igazolni, hogy honnan származik a termék, és az sem volt egyértelmű, hogy az előírásoknak megfelelő járművekkel szállították a boltokba. A Nébih ellenőrei mindezért több százezer forint bírságot is kiszabtak.
A HavariaPress szerint viszont úgy tudja, hogy egy gyógyszeripari alapanyaggyártó cég adta el egy veszélyes hulladékokat megsemmisítő cégnek az állatkísérleteik során elhalt nyulakat. Ők viszont továbbadták egy dél-pesti vágóhídnak ezeket a tetemeket. Ott megnyúzták, őket, és a fővám téri Vásárcsarnok három hentesüzletének adták tovább az árut veszélyes hulladék helyett emberi fogyasztásra alkalmas húsként. Állítólag a hamisított bizonylataikból valahogy arra is rájöttek, hogy elegánsabb budapesti éttermek és magánemberek vették meg főleg ezt a hulladékot.
Ennél tömegre nagyobb fogás volt egy állati eredetű melléktermékeket gyűjtő cégnél, amely az elvéreztetett nyulak nyúzása és a tetemek elszállíttatása helyett kutyaeledelként árulta a nyulakat.
Az csak egy dolog, hogy erre nem volt semmilyen engedélyük, de a Nébih ellenőrzése szerint az üzem sem volt olyan állapotban, hogy onnan akár csak a kutyájának ételt vegyen az ember: a nem mindenhol mosható padlóra és falakra rászáradt a vér, a dolgozók ruhája is szennyezett volt, az egész üzemben pedig csak egy tábori vécé volt, meleg víz azonban nem. Akinek van hozzá gusztusa, mindezt megnézheti a hivatal szokásos horrorvideóján.

Az Index.hu cikkét teljes terjedelemben, beágyazott horrorvideóval egyetemben ide kattintva olvashatod.

Csodálkozok én? Újkeletű ez a dolog? Nem. Nil novi sub sole. Már Rideg Sándor idején is így volt:

 Nézzük inkább a fogyasztásra alkalmas nyulakat. Alább bemutatom Mariska dédnagymamám legendás nyúlpástétomának receptjét, először fakszimile, ahogy Pestszentlőrincen lejegyezte az 1934-es naptár egy októberi hetének hátlapjára (és egy kicsit az elejére is). Ne kérdezzétek, ki és miért vágta körbe és mi lett a lap többi részével, az biztos, hogy kárba nem veszett, mert semmit ki nem dobunk, amit még használni lehet.

Betűhű átiratban:

30 deka disznóhús
10-15 d. császárhús
1 zsömle
1 tojás
1 kávés kanál mustár

a nyulhus zöldséggel - babér levéllel
feketebors és szegfűbors jön bele

ha megfőtt ugy a disznó hussal együtt le lesz darálva a zsömle szintén - azután a tojás 5 deka vaj - mustár - bors - csöp majoránna pár szem köménymag finomra törve és jól át dolgozva
a léből hozzá venni hogy könnyű massza legyen - cipó alakban
morzsával meghintve
kisütjük

Láthatóan sietve jegyezte le, semmi olyat nem írt fel, ami egy gyakorló háziasszony számára magától értetődő. Nyúl alatt természetesen elejtett vadnyulat kell érteni, házinyúl akkoriban nem nagyon volt. Az egész nyulat megfőzi zöldségekkel, babérlevéllel, fekete- és szegfűborssal, mintha vadast készítenénk. Ha megfőtt, kicsontozva a disznóhússal, császárszalonnával és a zsömlével ledarálja. Ha emlékeztek a régi, öntöttvas húsdarálókra, azokhoz kétféle tárcsa volt rendszeresítve, na ehhez kellett a kisebb lukú, finomabb. A zsömlét természetesen be kellett áztatni előtte.

Nem derül ki, mi történt a kifőtt zöldséggel illetve a lével. A murok a drága Ozsváth Pali bátyám szerint isteni eledel, ő biztosan jó étvággyal béfalta volna, úgy magában. A főzéshez nyilván kellett só, a darált masszához nem tudom, a szalonna maga sós, meg a főzésből hozzávett lé is.

Cipó alakban - ez alatt domború, hosszúkás cipót értsünk, gömbölyded formát, nem széttaposott kozákkucsmát.

Mi történt a nyúl belsőségeivel? (Szív, máj, tüdő, vese.) A kortárs "Az Új Idők második receptkönyve" (600 kitűnő recept. Összeállította az Új Idők szerkesztősége. Budapest, 1934. Singer és Wolfner.) a belsőségeket kevés vöröshagymás zsíron puhára párolni és a nyúlhúshoz hozzáadni rendeli. Ugyanez a forrás háromszor daráltatja át a masszát, a lével együtt, magyarán igen kevéske vízben pároltatik.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro állat história vazze!


A bejegyzés trackback címe:

http://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr7012348651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.