Utolsó hozzászólások

  • ZöPö_: Én kérek elnézést. (2014.08.26. 19:53)
  • Haas és Czicvarek: uncsi. (haas) ja. (czicvarek) (2014.08.08. 19:48)
  • Gabriella Lambsfreund: :'( (2014.07.29. 11:44)
  • ZöPö_: @Rollende Landstrasse: KÖSZÖNÖM! Valójában dilettáns és laikus vagyok (bár ez nyilván kiderült :-)... (2013.10.29. 13:49) Biatorbágyi séta
  • Rollende Landstrasse: A Bauhaus stílusú épület nem forgalmi, hanem műszaki célú volt. Abban helyezték el a villamosított... (2013.10.28. 11:36) Biatorbágyi séta
  • Utolsó 20

Régebben írtam

Címkék

Kapcsolat

Engedély

Creative Commons Licenc

2008.04.03. 21:32 ZöPö

Fény és árnyék (1943)

A Fény és árnyék meséje a napfényes oldalon kezdődik. Mária (Bulla Elma) ünnepelt színésznő, gazdag férfi felesége, két szép gyermek édesanyja. Nagylelkű és segítőkész: pártfogásába vesz egy fiatal lányt, Évát (Nagykovácsi Ilona), aki maga is a színi pályán próbál érvényesülni. Ő az élet árnyékos oldaláról indul, szoba-konyhás külvárosi lakásból, az örökös főttkrumpli-vacsorák, a szegénység miatti megaláztatások világából.
Mária meghívja a lányt csodálatos Balaton-parti nyaralójukba. A szakmai tanácsokon túl legszebb ruháit is kölcsönadja neki, és nagy társaságot hív egybe, hogy az újonnan fölfedezett bemutatkozhasson a szakma előtt. Míg a színésznő-Máriát a film elején Szent Johanna szerepében ismertük meg, Éva először egy erdélyi népballadát énekel, később – igazi karakterének megfelelően – szexis dizőzként tánccal, operett-dalokkal bűvöli a villában egybegyűlteket. A győzelmet érzékelve a kemény és célratörő teremtés úgy véli, a siker és a luxus most már „saját jogán” is kijár neki, s mindezek megszerzésének általa vélt leggyorsabb módját választja: elcsábítja Mária férjét, az éppen kellően deresedni kezdő Déry Gábort (Ajtay Andor).
Az asszony jószerivel még föl sem fogta férje hűtlen­ségét, amikor újabb, végzetes csapás éri: két gyermeke belefullad a Balatonba. A tragédiától testben-lélekben összetörten, emlékeit idézve jár a házban, mígnem a férfi megsokallja a szűnni nem akaró bánatot, s végleg elhagyja. Nem csinál titkot abból sem, hogy ezután az ifjú színésznővel folytatja az életét.
Magányos Balaton-parti sétái során Mária egyszer betér a tihanyi apátságba. A gyerekkórus énekétől enyhül a fájdalma, a plébános pedig karitatív segítséget kér tőle: két árván maradt fiúcskát kellene magához vennie. A villa és a kert lassan megint benépesedik, újabb és újabb gyerekek veszik birtokukba. Ahogy szaporodnak a kiságyak, úgy tünedeznek el a festmények és a szőnyegek, a hajdani jólét rekvizitumai. Még a park növényritkaságai helyébe is krumplit, káposztát ültetnek – a gyerekeket etetni, ruházni kell. Csak a legkedvesebb virágokból, a rózsákból marad néhány tő, emlékeztetőül a jobb napokra.
Mária életének újra van értelme. Csöndes derű veszi körül, ha nem is a régi boldogság, a művészet és a gazdagság fénye, de fény. Volt férje az ellenkező utat járja. A kis színésznőnek nem erénye a hűség, anyagi követelőzéseit pedig egyre nehezebb kielégíteni. A férfi kártyán próbál szerencsét, de veszít. Amikor az adósságot rendezné, kiderül, hogy a hölgy már régen kiürítette a trezort is. Kiút nincs, marad az alkohol, az önpusztítás.
Vagy mégsem?
Sok év múltán a férj megjelenik régi otthonának kapujánál. Nem autóval jön, mint hajdanán, csak gyalo­gosan, s láthatóan hosszú út áll mögötte. Félve közelít a kerten át Máriához, aki a ház előtt üldögél az őszi al­konyatban. Az asszony nem lepődik meg, talán éppen erre az érkezésre vár évek óta. Megbocsátó öleléssel vonja magához a férfit, s most már egymást átölelve nézik az esti Balaton fényeit.

Szólj hozzá!

Címkék: film szinopszis


A bejegyzés trackback címe:

https://route66.blog.hu/api/trackback/id/tr56410337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása